EURO 2020: Budapest Münchennel, Bukarest Amszterdammal „osztozik” a csoportmeccseken

Hírösszefoglaló 2017. december 07., 23:07

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságának nyoni ülésén eldőlt, hogy a 2020-as Európa-bajnokságon az F csoport küzdelmeit Budapesten és Münchenben bonyolítják le, míg a C jelű kvartett mérkőzéseit Bukarest és Amszterdam látja vendégül.

A 2020-as Eb-döntőnek otthont adó Wembley-stadionban összesen hét meccset rendeznek Fotó: Facebook/UEFA

Az UEFA a csoportok házigazdáinak összepárosításakor földrajzi és sportszakmai szempontokat is figyelembe vett. Az UEFA közleménye hozzáteszi: az a rendező ország, amely kijut az Európa-bajnokságra, a csoportküzdelmek során legalább két mérkőzést hazai pályán játszik. Ez azt jelenti, hogy 

ha a magyar és a német válogatott is kvalifikálja magát a 2020-as Eb-re, akkor azonos csoportban szerepelnek majd, akárcsak – kijutás esetén – a hollandok és a románok.

Belgium egy új létesítménnyel, a 60 ezer néző befogadására alkalmas Eurostadionnal pályázott, amelynek építése azonban nem a tervek szerint halad. A belgák a legutóbbi egyeztetés óta nem tudtak eleget tenni az UEFA feltételeinek, így Brüsszel nem lehet házigazda az Eb-n. Beugróként Stockholm és Cardiff jelentkezett, de a testület végül nem vont be új helyszínt – számolt be a a Nemzeti Sport.

A belga főváros helyére London ugrik be a Wembley Stadionnal, ahol az elődöntőkkel és a döntővel együtt összesen hét összecsapásra kerül majd sor. Budapesten és Bukarestben is három csoportmeccset és egy nyolcaddöntőt rendeznek.

A 2020-as Európa-bajnokság selejtezőcsoportjainak sorsolását 2018. december 2-án tartják Dublinban. Az Eb-selejtezőket 2019 márciusa és novembere között játsszák. A 16. labdarúgó-Európa-bajnokságot 2020 nyarán rendezik, a torna történetének 60. évfordulóján. A kontinenstornának 12 város ad otthont. 

A 2020-as Európa-bajnokság csoportmérkőzéseinek házigazdái

A csoport: Róma (Olaszország), Baki (Azerbajdzsán)
B csoport: Szentpétervár (Oroszország), Koppenhága (Dánia)
C csoport: Amszterdam (Hollandia), Bukarest (Románia)
D csoport: London (Anglia), Glasgow (Skócia)
E csoport: Bilbao (Spanyolország), Dublin (Írország)
F csoport: München (Németország), Budapest (Magyarország)