Ludovic Orban is kiakadt Márton Árpád bányászjárásos hasonlatán

Krónika 2017. december 07., 22:10

Képtelenségnek és „határtalan sértésnek” nevezte Ludovic Orban PNL-elnök, hogy Márton Árpád RMDSZ-es képviselő a bányászokhoz hasonlította a kormányellenes tüntetőket.

Fotó: Boda L. Gergely

A legnagyobb ellenzéki alakulat, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetője ezzel Márton Árpád ama kijelentésére reagált, mely szerint az igazságügyi törvények módosítása ellen tüntetőkről „1990 júniusa jutott eszébe, amikor Iliescu, jóllehet nem hívta őket, megköszönte a bányászoknak, hogy jöttek és megvédték a jogállamot”.

„Nem értem, miként hasonlíthatsz néhány száz tüntetőt, akik senkinek se vétettek – sőt, ha jól értettem, két tüntetőt elütött egy parlamenti képviselő által vezetett személygépkocsi –, a bányászokkal? Ez képtelenség és határtalan sértés mindazon emberekkel szemben, akik megvédik álláspontjukat” – idézte az Agerpres hírügynökség Orbant.

A politikus szerint sajnálatos, hogy „egyes parlamenti képviselőket zavar a nyilvános gyülekezés szabadsága és a véleménynyilvánításhoz való jog”.

Márton Árpád képviselő csütörtökön a bányászokhoz hasonlította a szerda esti tüntetőket. „Ne legyenek kétszínűek. Hazamegyek, bekapcsolom a televíziót és látom, amint világító telefonokkal érkezik a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti csoportja, majd egyik vezetőjük köszönetet mond a tüntetőknek. '90 júniusa jutott eszembe, amikor Iliescu, jóllehet nem hívta őket, megköszönte a bányászoknak, hogy jöttek és megvédték a jogállamot” – nyilatkozta Márton Árpád az igazságszolgáltatás törvényeinek módosítására létrehozott parlamenti különbizottság ülésén.

Az elhangzottak nyomán Kelemen Hunor RMDSZ-elnök bocsánatot kért Márton Árpád szavaiért, közölve: nem osztja politikustársa véleményét, amely szerinte nem az RMDSZ álláspontja.

{K1}