Európai sportvárossá válik Kolozsvár a 2018-as esztendőben

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. december 07., 17:14

Az Európai sportváros cím birtokosa lesz 2018-ban Kolozsvár. A Szamos-parti megyeszékhelynek az Európai Parlament brüsszeli székhelyén ítélték oda szerda este a címet.

Fotó: Facebook/Emil Boc

Az elöljáró hangsúlyozta, hogy a 2015-ös évben viselt Európa ifjúsági fővárosa cím után ez most ismét nemzetközi figyelmet irányít a városra, hozzájárul sportpolitikájuk további népszerűsítéséhez.

Az Európai Bizottság fehér könyvében elismert ACES Europe (Európai Sportfővárosok és Városok Szövetsége) nonprofit szervezet által évente megítélt címet a szervezet hivatalos honlapja alapján korábban még egyetlen erdélyi település sem nyerte el, de moldvai és dobrudzsai város már büszkélkedhetett a szakmai privilégiumokkal is járó titulussal. Idén Romániából Bákó volt a sportvárosok egyike a tizenöt nyertes között. Kolozsvár ugyanakkor nem állna meg ennél a szakasznál: Dan Tarcea alpolgármester már korábban bejelentette, hogy

szeretnék megpályázni a 2022-es Európa sportfővárosa címet is.

Ezt eddig többek között Madrid, Rotterdam, Milánó, Stuttgart, Isztambul, Antwerpen, Torinó vagy éppen Koppenhága viselhette, míg két év múlva Budapest „kerül sorra”.

A most elnyert elismerésben fontos szerepet játszott Kolozsvár sportinfrastruktúrája, amely révén az elmúlt időszakban a futballválogatott mérkőzésein kívül például tenisz-Fed-kupának, torna- és kosárlabda-Európa-bajnokságnak adtak otthont.