Fellendülhet az Érmellék a Debrecen felé vezető út felújításának köszönhetően

Krónika 2017. december 07., 16:10

Kulturális és gazdasági előnyökkel is jár a Debrecent az Érmellékkel összekötő főút 26 kilométerének korszerűsítése, amely Magyarország kormányának és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. támogatásával valósul meg – hangsúlyozta Szilágyi Ferenc.

Fotó: Kristó Róbert

A gazdaságföldrajzi szakértő úgy fogalmazott: az Érmellék számára Debrecen annyira jelentős, mint Nagyvárad, az útfelújítás pedig szerinte lényeges előrelépés „a mesterségesen szétszakított bihari térség gazdasági és kulturális újbóli összekapcsolásának terén”.

Szilágyi leszögezte: a beruházás nagyban hozzá fog járulni az Érmellék fejlődéséhez, illetve a határ mindkét oldalán előnyökkel jár. „A mesterségesen felbontott korábbi természetes kapcsolatok újraélednek, emiatt pedig kiemelkedően fontos a térség és a cívisváros közötti jó közúti összeköttetés” – fogalmazott Szilágyi.

A közleményben emlékeztetnek:

a jelentős forgalmat bonyolító útszakaszt az uniós normáknak megfelelően burkolaterősítéssel látják el, azaz az intenzív nehézgépjármű-forgalommal szemben ellenálló burkolatot kap a szakasz.

A Partiumi Autonómiatanács elnöke azt is elmondta: fontosnak tartják, hogy az érmihályfalvi határátkelőt mihamarabb alkalmassá tegyék a teherforgalom teljes átengedésére, hogy az Érmellékről ne csak Nagyváradon át, 130 kilométeres kerülővel lehessen áruforgalmat bonyolítani Debrecen irányába.