Eckstein-Kovács: Márton Árpád a jogállam ellenségei közé tartozik

Krónika 2017. december 07., 15:35

A „jogállam ellenségének” nevezi Márton Árpád RMDSZ-es képviselőt az igazságügyi törvénymódosítások ellen tüntetők minősítéséért Eckstein-Kovács Péter, az alakulat volt szenátora. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök elhatárolódott Márton kijelentésétől.

Eckstein-Kovács Péter

Az aktív politizálástól visszavonult jogász, korábbi kisebbségügyi miniszter csütörtökön közösségi oldalán posztolt bejegyzésében élesen bírálta egykori RMDSZ-es politikustársát. Eckstein-Kovács közölte, sajnálta Márton Árpádot amiatt, hogy az igazságügyi törvényeket véleményező parlamenti bizottság vezetőségében „a jogállam két minősített ellensége”, Florin Iordache szociáldemokrata (PSD) és Steluța Cătăniciu, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) képviselője mellett kellett ülnie.

A volt szenátor felidézte Márton Árpád csütörtökön tett, a Krónika által is ismertetett kijelentését, amelyben a képviselő az 1990-es bukaresti egyetemista tüntetést vérbe fojtó bányászokhoz hasonlította az igazságügyi törvények ellen tiltakozó tüntetőket.

{K1}

„Miként Márton Árpi, én is megéltem az 1990-es bányászjárást. Hajszállal megúsztam a verést, nem úgy, mint Szilágyi Zsolt és Zsigmond Laca.

Több halálos áldozata volt a Ion Iliescu által megszervezett bányászjárásnak és a Románia iránti nemzetközi szimpátia napok alatt megdöbbenéssel vegyes ellenszenvbe csapott át”

– közölte Facebook-bejegyzésében a korábban államelnöki tanácsosként is tevékenykedő jogász-politikus.

Eckstein-Kovács Péter emlékeztetett, hogy a jogállamért tüntetőket Klaus Johannis államfő és az amerikai külügyminisztérium is a demokrácia utolsó védelmezőinek minősítette. „Márton Árpi meg a Bukarestet feldúló bányászokhoz hasonlította. Most is sajnálom Márton Árpit, de már nem azért, hogy a jogállam ellenségeivel kénytelen egy asztalnál ülni, hanem azért, mert már közéjük tartozik” – szögezte le az RMDSZ egykori szenátora.

Időközben Kelemen Hunor RMDSZ-elnök elhatárolódott Márton Árpád kijelentésétől. A szövetségi elnök egy, a közösségi oldalán nekiszegezett kérdésre válaszolva közölte, nem ért egyet a parlamenti képviselő nyilatkozatával. Kelemen hozzátette: a szövetség és a maga nevében elnézést kér azoktól, akiket ezzel a „végig nem gondolt kijelentésével” megsértett. „Mindenkinek joga van tüntetni, ennek megvannak a törvényes keretei és senkinek sincs joga a másik embert méltóságában megsérteni, vagy szabadságában korlátozni. Hasonlóképpen bárkinek joga van véleményt mondani, de azzal sem sértheti mások méltóságát!” – szögezte le Facebook-bejegyzésében Kelemen Hunor.