Bevezethetik a videóbírót a Liga 1-es futballbajnokságban

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. december 06., 17:23

Szponzorok segítségével vezetnék be a videóbíró-technikát a hazai élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 2018–2019-es szezonjában.
 

Fotó: FIFA

Jövőre már a hazai élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban is videóbíró segíthet csökkenteni a játékvezetői tévedésekből adódó elégedetlenséget, miután a Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) szerdai rendkívüli közgyűlésén úgy döntöttek, hogy megoldást találnak a technika finanszírozására.

A testület alelnöke, Robert Pongracz bejelentése alapján a Liga 1-es klubokat képviselő tizennégy tag közül tizenhárom szavazott igennel a 2018 márciusától akkreditálható rendszer bevezetésére. Ez a magas arány nem jelent meglepetést, hiszen több egyesület már korábban is szorgalmazta annak alkalmazását. Ezt újraválasztása után Gino Iorgulescu LPF-elnök pénzügyileg nem tartotta kivitelezhetőnek, most viszont úgy fogalmazott, hogy már az idei szezon rájátszásának egyik meccsén szeretnék tesztelni a Nyugaton már több helyen alkalmazott technikát.

A költségeket befolyásolja a felszerelés, de meccsenként két pluszbíróra és két operatőrre is szükség lesz. Hazai szakemberek segítségével kiszámoltuk, hogy mintegy 6-700 ezer euróra lenne szükség két szezonra, de akár a másfél millió eurót is elérheti a rendszer alkalmazásával járó kiadás.

Mi megpróbáljuk a legolcsóbb megoldást választani, de szeretnénk, ha a 2018–2019-es idényben már mindegyik találkozón használnák" – közölte a közgyűlést követő sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta, a kivitelezéshez szponzorok támogatására számít, mert semmiképp sem szeretnék ezzel a kiadással a klubokat terhelni. A Iorgulescu általa becsült összeg egyébként Justin Ștefan főtitkár elmondása alapján két szezonra vonatkozik.

A meccsek videófelvételeit egyébként más sportágakban, így például kosárlabdában, jégkorongban vagy rögbiben is segítségül hívták már, és több esetben az összecsapást élőben közvetítő csatornák segítettek eldönteni egy-egy kérdéses helyzetet az általuk rögzített képek játékvezető általi visszanézésével. A hazai Liga 1-ben, mint ismeretes, az összes mérkőzést élőben közvetítik.

A közgyűlésen különben arról is döntöttek, hogy

ezentúl lehetőséget adnak a pénzügyi problémákkal bajlódó kluboknak arra, hogy a tévéközvetítési díjakból származó bevételeket a két részletben történő kifizetés helyett fordulónként kapják meg.

Ezt indokolt esetben a közgyűlés hagyja majd jóvá, remélve, hogy ezáltal elkerülhető a fizetésképtelenné váló csapat visszalépése a pontvadászattól. Hangsúlyozták, hogy ez az összes klub érdeke is egyben, mert a csökkenő meccsszámmal fordulónként összesen mintegy 100 ezer euróval kapnak majd kevesebbet a tévéközvetítések után.