Trump Jeruzsálembe helyezné az amerikai nagykövetséget

Hírösszefoglaló 2017. december 06., 17:07

Donald Trump amerikai elnök kedden telefonbeszélgetés során tájékoztatta Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét, hogy Jeruzsélemet kívánja elismerni Izrael fővárosaként, és Tel-Avivból Jeruzsálembe kívánja áthelyezni az amerikai nagykövetséget.
 

Fotó: Pixabay.com

Trump a várakozások szerint szerdán fogja hivatalosan bejelenteni, hogy az Egyesült Államok el fogja ismerni Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

Mahmúd Abbász figyelmeztette az amerikai elnököt, hogy ennek a lépésnek „veszélyes következményei” lesznek – tájékoztatott a szóvivője.

A palesztin elnök felszólította a pápát, valamint Oroszországot, Franciaországot, továbbá Jordániát, hogy lépjenek fel Donald Trump amerikai elnök szándéka ellen.

A Hamász iszlamista palesztin szervezet kedden arra figyelmeztetett, hogy Donald Trump szándékának kinyilvánításával „mindent tiltott vonalat” átléptek.

Jordánia az Arab Liga és az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) ülésének sürgős összehívását tervezi szombatra és vasárnapra – közölte kedden a Reuters brit hírügynökséggel Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter.

Tartózkodni kell az olyan egyoldalú intézkedésektől, amelyek veszélyeztetik a kétállami megoldást célzó közel-keleti béketárgyalások felújítását – jelentette ki Federica Mogherini európai uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő kedden Brüsszelben. „Jeruzsálem státusát tárgyalások útján kell rendezni” – mondta Mogherini, miután tárgyalást folytatott az amerikai külügyminiszterrel.

Nagyon veszélyes következményei lennének annak, ha az Egyesült Államok egyoldalúan elismerné Jeruzsálemet Izrael fővárosának – fejezte ki aggodalmát Sigmar Gabriel német külügyminiszter is.

Egy sor EU-tagállam, köztük Németország is, aggályát fejezte ki, hogy Jeruzsálem elismerése a zsidó állam fővárosaként az izraeli-palesztin konfliktust nem csillapítja, hanem ismételten felizzítja majd – jelentette ki a német külügyi tárca vezetője amerikai kollégájával, Rex Tillersonnal tartott megbeszéléseit követően Brüsszelben.

Törökország megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel, ha Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálemet ismeri el a zsidó állam fővárosának – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök.