Újra tiltakozással fenyegetnek a fuvarozók az üzemanyagdrágulás és a „hiénák” miatt

Bálint Eszter 2017. december 06., 16:45

Az üzemanyagok jövedéki adójának megemelése és az illegális fuvarozók – köztük az Uber – ténykedése miatt is tiltakozással fenyegetnek a romániai közúti szállítókat tömörítő munkáltatói szövetségek.

Archív felvétel Fotó: YouTube

Amennyiben a kormány nem csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját az augusztusi szintre, a romániai közúti szállítók országos szövetsége (FORT) tiltakozó megmozdulásokat készül szervezni 2018 januárjában. Mint ismeretes, előbb szeptember 15-én, majd október elsején nőtt 16-16 banival az üzemanyagok jövedéki adója, amit követően mind a benzin, mind pedig a gázolaj ára átlépte a literenkénti 5 lejes lélektani küszöböt.

 „Három hónappal a legostobább adóügyi módosítás életbe lépése után

a kormány még nem adott egyértelmű választ a fuvarozóknak a jövedéki adó megtérítésére vonatkozóan, és továbbra is a piaci fogyasztásra alapoz, olyan körülmények között, hogy a nemzetközi fuvarozásban használt üzemanyag 90 százalékát Románia határain kívül tankolják”

– mutat rá szerdai közleményében a FORT. Felróják ugyanakkor a kormánynak, hogy miközben az üzemanyagok ára „szédületes ütemben” nő, és a fuvarozók, ha csak tehetik, külföldön tankolnak, a Tudose-kabinet nem ismeri el, hogy „az üzemanyagok jövedéki adójából származó bevételek éppen úgy visszaestek, ahogyan az a 2014–2016-os időszakban történt, míg a bolti árak úgy is nőttek, hogy a fuvarozók nem építették be megnövekedett kiadásaikat a díjszabásba”.

A FORT munkáltatói szövetség ugyanakkor a korábbinál is borúlátóbban nyilatkozik az üzemanyagok árának várható alakulásáról.

Fennáll a veszély, hogy az ünnepekre az üzemanyagok literenkénti ára eléri a 6 lejes küszöböt a kőolaj árának folyamatos növekedése miatt, illetve amiatt, hogy a beszállítóknak mindig a téli ünnepekre nő meg a drágítási kedve”

– kongatta meg a vészharangot a fuvarozói szövetség.

Közben szintén szerdán jelentette be a COTAR közúti szállító szakmai szervezet, hogy amennyiben a kormány addig nem talál megoldást a helyzetre,

több mint 50 ezren készülnek tiltakozni december 13-án az ország több városában, míg december 20-án a kormánypalota elé vonulnak, kérve azon cégek működésének a felfüggesztését, amelyeknek nincs engedélyük a személyszállításra.

„Bukarestben 10 260 taxisengedélyt adtak ki, amihez hozzáadódik még 60 ezer a többi városból. Mintegy 40 ezer menetrend szerint üzemelő közúti személyszállító cég működik, és mintegy 20 ezer futárszolgálat. Ha azzal is számolunk, hogy az Uber és a többi engedély nélkül működő cég már áru- és csomagszállításra is átnyergelt, valamennyi terület súlyos károkat fog szenvedni” – figyelmeztettek közleményükben a hivatásos fuvarozók.

Vasile Ștefănescu, a COTAR elnöke ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a Gabriela Firea bukaresti főpolgármesterrel tartott hétfői találkozón nyitott kapukat döngettek, a főváros elöljárója ígéretet tett „az online alkalmazások versenyellenes gyakorlatának megszüntetésére”, és biztosította a hivatásos fuvarozókat arról, hogy meghoznak minden törvényi intézkedést annak érdekében, hogy az érintettek betartsák a hatályos törvényeket.

Firea kijelentése különben heves vitát szült a nyilvános térben, sokan voltak azon a véleményen, hogy a bukaresti önkormányzat által a témában meghozni kívánt határozatnak a célja az Uber betiltása. A COTAR elnöke válaszában közölte, ők nem akarnak mást, mint valamennyi személyszállító szolgáltatást nyújtó cég, illetvealkalmazás törvényes keretek közé helyezését, ennek pedig szerinte alapvető feltétele a napi 24-ből 24 órában működő diszpécserszolgálat.

Az Uber közleményében párbeszédet sürgetett, és egyúttal arra irányította rá a figyelmet, hogy nem állja meg a helyét az a vád, miszerint nem adóznak, hiszen a 35 ezer bukarestit szállító 100 Uber-sofőr mintegy 320 ezer lejt fizetett be az államkasszába áfa-, jövedelemadó, fizetés utáni adók és járulékok formájában.