A „bábszínház-nagykorúsító” Kovács Ildikóra emlékeznek Kolozsváron

Kiss Judit 2017. december 07., 12:33

Kovács Ildikó bábszínházi rendezőre emlékeznek azzal az egész napos rendezvénysorozattal, amelyet pénteken szervez a kolozsvári Puck Bábszínház.

Fotó: Pályijános.hu

A 2008-ban elhunyt alkotó, akinek munkássága ma is meghatározó a hazai bábszínházi szakmában, december 5-én töltötte volna 90. születésnapját. Ez alkalomból tartják a Kovács Ildikó által rendezett bábszínházi előadást, kiállításmegnyitót, könyvismertetőt, film- és fényképvetítést felsorakoztató rendezvényt.

A meghívottak között szerepel Szebeni Zsuzsa, kolozsvári születésű színháztörténész, a sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet Magyar Kulturális Központjának igazgatója, Ács Piroska művészettörténész, a budapesti Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója, Fekete Anetta magyarországi színháztörténész, muzeológus, báb-, jelmez- és díszlettervező, Nastasă-Kovács Annamária fordító, valamint Pályi János jeles magyarországi bábszínész, rendező, Kovács Ildikó egykori tanítványa.

A modern irányzatokból ihletődő alkotó

Bábrendezői, bábszínház-teoretikusi és társulatépítői munkássága az európai bábjáték neves alakjai közé emeli Kovács Ildikót – írta közleményében a Puck Bábszínház. Az 1927-ben Sepsiszentgyörgyön született alkotó rendezései a két háború közötti modern mozgás- és képzőművészeti irányzatokból is ihletődtek, és mindig szervesen összeforrtak a megrendezett irodalmi mű és a bábjáték sajátos világával.

Professzionális rendezői és színésznevelői munkával „nagykorúsította” azokat a bábszínházakat, ahol éppen dolgozott.

Magával ragadó alkotói személyiségével meghatározta a Kolozsvári Állami Bábszínház (1958 és 1984 között) és később a Kecskeméti Ciróka Bábszínház (90-es években) arculatát és társulatának fejlődését. E két intézmény iskolateremtő hatással bírt a kortárs bábszínházakra Romániában, illetve Magyarországon.

Vendégrendezései szinte mindegyik jelentős magyarországi és romániai bábszínház repertoárjában megtalálhatók.

Olyan írók tekintették alkotótársuknak, mint Tamási Áron, Mészöly Miklós, Bajor Andor, Zalán Tibor, a képzőművészek közül Fux Pál, Szervátiusz Tibor, a zeneszerzők közül Vermesy Péter, Orbán György és Csiky Boldizsár.

Tudását alkotótáborokban és képzéseken is átadta, Magyarországon és Romániában számos mára meghatározó bábos személyiség köszönheti neki ezen a pályán való elindulását és igényes munkájuknak alapjait. A kolozsvári Puck Bábszínházban mindmáig két előadása maradt műsoron: a Micimackó és az Ördögverő jóbarátok című előadás.

A bábszínházi szakma Harag Györgye

Számos videofelvétel, interjú és kép, a Szebeni Zsuzsa szerkesztésében megjelent Kovács Ildikó bábrendező című monográfia, valamint sok élő alkotó őrzi emlékét, és hirdeti a bábszínházi szakma fontosságát, az igényes munka szükségességét. Nastasă-Kovács Annamária fordító a Szebeni Zsuzsa szerkesztésében 2008-ban a Koinonóia kiadónál megjelent monográfia román nyelvű változatáról beszél a pénteki rendezvényen.

Szebeni Zsuzsa a Krónikának elmondta, azért is nagyon indokolt a Tanulmányok, írások, interjúk alcímű kiadvány román nyelven való megjelentetése, mert a szerzők közt sokan a román bábszínházi szakma alkotói. A kötetben többek közt Dan Frăticiu szobrászművész, Iosif Herţea zeneszerző, muzikológus, Harry Tavitian jazzművész, Adriana Lozonski bábszínész, Mona Chirilă rendező írt Kovács Ildikó munkásságáról.

„Korszakalkotó előadásokat rendezett, román és német nyelvűeket is.

Megkerülhetetlen alakja a bábszínháztörténetének, munkássága éppannyira egyetemes, mint amennyire erdélyi, ugyanakkor fontos kapcsolódási pontja a román és magyar kultúrának. Ezért is fontos, hogy a monográfia románul is olvasható legyen”

– mondta a kötet szerzője-szerkesztője.

Hozzátette, Kovács Ildikó olyasmit teremtett meg a szakmában, ami ma is hiánypótlónak számít, ő volt a bábszínházi szakma Harag Györgye, és a mai, illetve jövőbeli alkotók is hasznosítják munkásságát. Az emléknap részletes programja a Teatrulpuck.ro honlapon olvasható.