Aggasztó az országos beoltottsági arány

Kőrössy Andrea 2017. december 06., 13:00

Katasztrofális a kisgyerekek körében a háromkomponensű – a kanyaró, a rózsahimlő és mumpsz ellen védelmet nyújtó –, úgynevezett ROR-vakcinával való beoltottsági arány a Hotnews.ro hírportál által minisztériumi forrásokból megszerzett adatok szerint.

Fotó: Boda L. Gergely

Miközben Mihai Tudose miniszterelnök nemrég azzal „dicsekedett”, hogy a romániai gyermekek 77 százaléka megkapta az oltóanyagot, a Hotnews által közölt statisztikák alapján a valóság ettől igencsak távol áll.

Az adatok azt mutatják, hogy a nyilvántartásban szereplő, az oltási naptárban meghatározott kort elért kicsiknek alig egyharmadát immunizálták októberben:

a 9 és 11 hónapos kisbabáknak 39,2 százaléka, az 1-4 éves kicsiknek 34,5 százaléka, az 5-9 éves gyermekeknek pedig mindössze 16,5 százaléka kapta meg a vakcinát, illetve az emlékeztető oltást az érintettek 29,9 százalékának adták be.

A helyzet Szatmár megyében a legsúlyosabb, ahol állítólag a gyerekeknek alig 10 százalékát immunizálták októberben. A Hotnews által megszerzett kimutatás szerint ugyanakkor

továbbra is aggasztó, hogy még mindig nagyon sokan, több ezren utasítják vissza gyermekük beoltását. A hírportál megkeresésére az egészségügyi minisztérium illetékesei egyelőre nem kívánták kommentálni az adatokat.

Alig néhány olyan megye van, ahol legalább minden második gyermeket beoltottak októberben – ilyen Temes és Arad megye – de a beoltottsági arány ezekben a térségekben sem haladja meg a 70-80 százalékot, ami még mindig elmarad az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt minimális 95 százaléktól, ami ajánlott ahhoz, hogy a teljes népesség védve legyen egy betegséggel szemben.

Az adatok szerint októberben Szatmár után Bukarestben, Hunyad, Neamţ, Brassó és Fehér megyében volt a legalacsonyabb a gyermekek beoltottsági aránya. Más megyékben a júliusi statisztikákhoz képest nagy mértékben csökkent az immunizálási arány, országos szinten viszont nagyjából ugyanannyi, 30 százalékos.

A Hotnews beszámolója szerint több oka is van annak, hogy még mindig aggasztóan kevés gyermek kapja meg a kötelező jellegű vakcinát:

az év első felében óriási problémát okozott az is, hogy egyszerűen nem állt rendelkezésre elég oltóanyag, a szülők hiába fordultak háziorvosukhoz.

A problémát nagyrészt sikerült orvosolni, a másik akadály viszont továbbra is fennáll: októberben is több ezer szülő utasította el gyermeke immunizálását. A kimutatás szerint a 9-11 hónapos korosztályban 1500 kisbaba van ilyen helyzetben, az 1 és 4 év közöttiek körében csaknem hétezren nem kapták meg emiatt az oltást, és mintegy 3400 5 és 9 év közötti gyermek szülei döntöttek úgy, hogy nem adatják be a vakcinát.

Másik probléma, hogy sok gyermek nem tartózkodik bejelentett lakhelyén, többségüket minden bizonnyal magukkal vitték a külföldön dolgozó szülők. Az országos kanyarójárvány februári kitörése óta közel 10 ezren fertőződtek meg a kórral, a betegség, illetve szövődményei pedig 36 halálesetet okoztak.