Túl költségesek a sztráda villanyégői, újabb ellenőrzést tartanak

Kőrössy Andrea 2017. december 06., 14:43

Jövő kedden újabb helyszíni ellenőrzést tart a közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR) a Szászsebes és Torda közötti autópálya 3-as szakaszán. 

Illusztráció Fotó: Facebook/Asociația Pro Infrastructură

Megvizsgálják, hogy a korábban tapasztalt hiányosságok ellenére mégis át tudnák-e venni az elkészült sztrádát – számolt be forrásokra hivatkozva az Economica.net gazdasági hírportál. Az alig 12 kilométeres pályát múlt hónapban kellett volna megnyitni a forgalom előtt, a portál értesülései szerint azonban

többek között olyan prózai okok miatt kellett elhalasztani az átvételt, hogy a kivitelező nem az előírtaknak megfelelő égőket tett az úttest melletti lámpákba, emiatt a CNAIR villanyáramszámláinak értéke megkétszereződött volna.

A források szerint a költséghatékony LED-égők használatával a szakaszon elfogyasztott villanyáram havonta 40–50 ezer euróba kerülne, míg a kivitelező által felszerelt égők használata 90–100 ezer euróra ugrasztaná a számlát. A sztrádaszakaszon két, a Maroson átívelő hidat és két vasúti felüljárót is építettek.

{K1}

Alin Şerbănescu, a CNAIR szóvivője nemrég közölte, a szakaszt már múlt hónapban át kellett volna adni, a kivitelező azonban nem küldött jelentést arról, hogy orvosolta a hibákat.

A kifogásolt égők mellett az aszfalt minősége is aggodalomra adott okot, állítólag repedéseket fedeztek fel az úttesten.

Az Economica.net néhány hete számolt be arról: elképzelhető, hogy idén már egyetlen kilométer autópályát sem nyitnak meg, mivel a közutakért felelős társaság nem hajlandó átvenni olyan szakaszokat, amelyek nem felelnek meg az előírásoknak.

{K2}

Idén csak a Lugos és Déva közötti sztráda 15 kilométeres szakaszát adták át. Şerbănescu korábban elrettentő példaként a Nagyszeben és Szászváros közötti sztrádát hozta fel. A pályát 2014 novemberében úgy nyitották meg, hogy az úton nyilvánvaló hibák, repedések voltak.