Változtatásokkal fogadta el a szenátus az adótörvénykönyvet módosító tervezetet

Hírösszefoglaló 2017. december 04., 22:47

Első kamaraként hétfőn 71 támogató és 37 ellenszavazattal elfogadta a szenátus az adótörvénykönyvet módosító, 2017/79-es sürgősségi kormányrendeletet törvényerőre emelő tervezetet.

Archív felvétel Fotó: A szenátus Facebook-oldala

Az Agerpres beszámolója szerint a plénum helyt adott többek közt annak a – költségvetési bizottságtól származó – módosító javaslatnak, amely értelmében

választhatnak profitadó és forgalmi adó között azok a cégek, amelyek legalább két alkalmazottat foglalkoztatnak, minimum 45 000 lejes törzstőkével rendelkeznek és bevételük egymillió euróig terjed.

Ugyancsak elfogadta a plénum a költségvetési bizottság azon javaslatát, amely a kormány által javasolt 200 000 euró helyett 3 000 000 euróban határozza meg a kamattal járó költségek leírásának felső határát és azt is, hogy a forrásnál adózzák a szerencsejátékokból adódó jövedelmet.

Elfogadták Ecaterina Andronescu javaslatát is, amely szerint áfamentes lesz a kutatási projektek finanszírozása.

Tánczos Barna az RMDSZ-frakció nevében úgy vélekedett, hogy az adótörvénykönyv folyamatos módosítása oda vezet, hogy „teljesen kiszámíthatatlanná” válik ez a terület a magánszemélyek, a kereskedelmi társaságok és a települési önkormányzatok számára egyaránt.

Nicoleta Dinu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), illetve Florin Cîţu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátora kérte, hogy a plénum tárgyalja meg azt a hatvan módosító javaslatot, amelyeket az ellenzék nyújtott be a tervezethez, de a költségvetési bizottság nem véleményezte. Kérésüket a plénum szavazati többséggel elutasította. Claudiu Manda üléselnök szerint kivételes esetekben a házszabály megengedi, hogy a plénumban is lehessen módosító indítványt tenni.

Dorin Bădulescu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátusi frakcióvezetője rámutatott, hogy a plénum szavazata nem csak Ecaterina Andronescura vonatkozik, így másnak is engedélyezni kellett volna, hogy módosító javaslattal éljen. Ebben a témában a képviselőház lesz a döntő fórum.