Színházi háttérmunkások reflektorfényben: Magyar Teátrum Díj Toásó István udvarhelyi világosítónak

Kiss Judit 2017. december 04., 14:22

Fontos, hogy a színházi háttérszakmában dolgozók munkáját is díjjal ismerik el, így rájuk irányul a figyelem – mondta el a Krónikának Toásó István, az udvarhelyi teátrum világosítója, aki vasárnap Magyar Teátrum Díjat kapott Békéscsabán.
 

Toásó István

Toásó István, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor színház világosítója is elismerést kapott vasárnap a Békéscsabai Jókai Színházban, amikor átadták a színházi háttérszakmákban dolgozóknak járó Magyar Teátrum Díjakat. Toásó, aki a Határon túli Különdíjat kapta, a Krónika megkeresésére úgy fogalmazott, jólesett, hogy elismerik a munkáját, nem számított a díjra.

A Magyar Teátrumi Társaság 2010-ben alapított díjával a színházi háttér- és kiszolgálószakmákat, valamint az azokat magas szinten művelő szakembereket ismeri el.

A Magyar Teátrum Díjra való jelöléshez két, állami díjjal elismert színművésznek és a Magyar Teátrumi Társasághoz tartozó egyik színház igazgatójának együttes javaslata szükséges, majd egy zsűri választ a jelöltek közül. Az aranyozott csapágygolyót formáló díjat – mellyel ezer eurós pénzjutalom jár – megkaphatja bármely színházi háttérszakma művelője, aki munkájával, személyiségével, a magyar színházművészet iránti odaadásával rászolgált erre. A díj összegének felét a díjazott színháza állja, a másik felét színházszakmai cégek biztosítják – írta az MTI.

Bár a háttérszakmában dolgozók – világosítók, kellékesek, ügyelők, szabók – nincsenek a színpad reflektorfényében, nagyon fontos a munkájuk, az, hogy miként járulnak hozzá egy előadás megalkotásához. Ez a díj is segít ráirányítani a figyelmet a munkájukra”

– fogalmazott a világosító. Az 1998 óta, a Tomcsa Sándor színház indulásától az intézménynél dolgozó Toásó hozzátette, a színházi háttérszakmákban dolgozók közül sokan belefáradnak a munkába, csak a megélhetés miatt dolgoznak, ez a mostani díj pedig segíthet abban, hogy hivatásként tekintsenek arra, amin nap mint nap fáradoznak.

„Az elismerés nemcsak nekem szól, hanem a Tomcsa Sándor Színház alkotóinak is, ugyanakkor az effajta díjak ráirányítják a nézők figyelmét arra, mennyi ember odaadó munkájára van szükség ahhoz, hogy egy előadás eljusson a bemutatóig.

Amikor megkérdik tőlem, miből áll a munkám, úgy szoktam fogalmazni, hogy ha valaki belép a színházterembe, és ott nincsen sötétség, akkor én egészen biztosan ott vagyok”

– tette hozzá Toásó István.

Az udvarhelyi világosítón kívül az elismerést Ács Ibolya, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház fodrásztárvezetője, Memlaur Imre, a kaposvári Csiky Gergely Színház fővilágosító-világítástervezője, Szabó Julianna, a Pesti Magyar Színház férfiszabótár-vezetője, Sebeők Réka, a Turay Ida Színház gazdasági vezetője és Mészáros Tibor, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház műhelyházvezetője kapta meg.