Csaknem 10 millió eurót költöttek a belföldi turisták a hosszú hétvégén

Hírösszefoglaló 2017. december 04., 13:34

Mintegy 9,4 millió eurót költött el az a 88 000 romániai turista, akik a december elsejét övező minivakációt az ország különböző városaiban vagy üdülőtelepein töltötték – tájékoztatott közleményében a Romániai Turisztikai Munkáltatók Szövetsége (FPTR).

Fotó: Barabás Ákos

„1989 óta először fordult elő az, hogy az országban kínált üdülési csomagokat részesítették előnyben a romániai turisták a külföldi kirándulásokkal szemben, egy új tendencia körvonalazódik a román turizmusban.

A turisták kihasználták azt, hogy a csomagok akár 70 százalékkal is olcsóbbak voltak, mint a téli ünnepek alatt kínált szolgáltatások, és azt is, hogy több szabadnapjuk volt, mint más években.

Az FPTR központosított adatai szerint több mint 88 000 román turista látogatott el az ország különböző pontjaira ebben az időszakban. Legtöbbjük a nagyvárosokba és a hegyvidéki üdülőtelepekre látogatott” – írják a szervezet közleményében, amelyet az Agerpres idézett.

Az FPTR számításai szerint átlagosan 350 lejt költött szállásra és étkezésre egy romániai turista a hazai vendéglátó egységekben. Az utazásra és szórakozásra átlagosan további 300 lejt költöttek fejenként a turisták.

Az elemzés szerint 27 év óta először voltak népszerűbbek a hazai city-break csomagok, mint az európai városok turistacsalogató ajánlatai.

Idén mintegy 39.000 turista látogatott el a hazai nagyvárosokba. A legnépszerűbb célpontok Gyulafehérvár, Nagyszeben, Brassó és Kolozsvár voltak. A december elsejei akciós csomagok ára 359-800 lej/fő között mozgott.

Az FPTR szerint a gyógyfürdőhelyeken valamivel drágábbak voltak az üdülési csomagok, mint a hegyvidéki üdülőtelepeken, ugyanis bővebb a szolgáltatások listája, az árak pedig a wellnessközpontokba való belépők árát is tartalmazzák. Körülbelül 28 000 turista választott ilyen szolgáltatásokat. 3 éjszaka, reggelivel és spa belépővel 300 és 865 lej közötti összegbe került.

Több mint 20 000 hazai turista töltötte az elmúlt napokat hegyvidéki szállodákban, panziókban. A legtöbben a Prahova völgyi üdülőtelepeket választották, ahol személyenként 270 és 500 lej közötti összegért kínálták a szállást.