„Le kell térni a markói útról” – fórum az erdélyi magyar politikai pluralizmusról

Bíró Blanka 2017. december 03., 17:21

Figyelemmel kell követni a székelyföldi autonómiatervezet sorsát, hogy lássuk „meddig terjed a politikai jó szándék” – fogalmazott Tőkés László azon a fórumon, amelyet az erdélyi magyar politikai pluralizmus tízéves évfordulója alkalmából tartottak Sepsiszentgyörgyön.

Tőkés László szerint tíz évvel ezelőtt a rendszerváltozás megvalósítása vezérelte őket Fotó: EMNT

„Ha valóban sikerül idén benyújtani a székelyföldi autonómiatervezetet, ebben pedig az RMDSZ is partner lesz, akkor a kompromisszumok útján már sikerült elérnünk valami” – fogalmazott Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke szombaton, azon a Sepsiszentgyörgyön tartott közéleti fórumon, amelyen az erdélyi magyar politikai pluralizmus megvalósulására emlékeztek.

A Székely Nemzeti Múzeumban tartott rendezvényt Bálint József, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke kezdeményezte annak apropóján, hogy

tíz évvel ezelőtt, 2007. november 25-én Tőkés László független jelöltként mandátumot szerzett az Európa Parlamentben.

Tőkés emlékeztetett: a közelmúltban a Magyar Polgári Párt (MPP) két parlamenti képviselője is ígéretet tett arra, hogy még idén benyújtják a román parlamentbe az autonómiastatútumot, ezt azonban a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) budapesti ülésén nem erősítették meg. „Zavarban vagyunk, figyelemmel követjük, meddig terjed a politikai jó szándék” – fogalmazott az EP-képviselő.

Kulcsár Terza József MPP-s parlamenti képviselő november első felében beszélt arról, hogy még ebben az évben a honatyák elé terjesztik az autonómiatervezetet akkor is, ha ebben az RMDSZ nem lesz partner.

{K1}

Tőkés ennek kapcsán a szombati fórumon elmondta: ha erre sor kerül, és a szövetség kiáll a tervezet mellett, mégiscsak sikerült elérni valamit a kompromisszumok útján.

„Ha egy autó nem működik, át kell ülnünk egy másikba”

Az EP-képviselő ugyanakkor felidézte az elmúlt évek történéseit. Mint hangsúlyozta, tíz évvel ezelőtt a rendszerváltozás megvalósítása vezérelte őket, hiszen az úgynevezett Neptun-ügy nyomán világossá vált, hogy a román politikai szféra visszarendeződésével párhuzamosan zajlik az RMDSZ-ben is a visszarendeződés. Tőkés arra is kitért: mindhárom erdélyi magyar párt – az RMDSZ, az MPP és az EMNP – létrehozásában részt vett, ugyanis „ha látjuk, hogy egy autó nem működik, nem a céljainkat szolgálja, át kell ülnünk egy másikba”.

A politikus szerint a szövetség megvásárolta azokat, akikkel korábban harcolt, ugyanakkor azt is megemlítette, hogy az RMDSZ rendelkezik azzal az évi ötmillió eurós összeggel, amit a magyar közösség kap a román államtól. Tőkést ugyan meglepte a magyarországi kormánypártok irányváltozása, mégis

pozitívumnak tartja, hogy az RMDSZ ma már nem Bukarest, hanem Budapest felé tekint, bár ennek szerinte az is lehet a magyarázata, hogy Bukarest eltaszítja, ezért „rákényszerül, hogy gazdát váltson”.

Az EP-képviselő ugyanakkor reméli, a fiatal RMDSZ-es politikusok között lesznek, akik letérnek a „markói, verestóy-i útról”.

„Orbán Viktor és Tőkés László erős magyar brand”

A sepsiszentgyörgyi fórumon a tíz évvel ezelőtt Tőkést támogató szervezetek képviselői is felszólaltak. Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke rámutatott: az akkori történések jelentősen befolyásolták a mai magyar nemzetpolitikát, szerinte Kolozsváron és Budapesten is sok minden beépül és visszaköszön abból, amit ők fogalmaztak meg annak idején. Ugyanakkor

veszteségként tekint a lemorzsolódásra, hogy sok közéleti ember félreállt, és megnövekedett a közömbösség.

„Sokkal többet kellene tenni, fiatalítani kell” – szögezte le Sándor Krisztina.

Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke visszatekintőjében kifejtette, a nemzetpolitika jelentős hibájának tartja, hogy a 2009-es európai parlamenti választásokon Tőkés László az EMNT-nek az RMDSZ-szel közös, úgynevezett Magyar Összefogás Listáján indult, „ez beindította a romlást”.

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke arra hívta fel a figyelmet: fel kell készülni a 2018-as centenáriumra, amelynek kapcsán a román közösségnek meg kell értenie, hogy az autonómia a legerősebb lojalitás, hiszen azt „Románián belül képzeljük el”. Szilágyi hangsúlyozta:

senki nem akar viszályt a román többséggel, de ha meg kell harcolni, nem lehet elszaladni, a békés összeütközés szerinte a politika természetéhez tartozik.

Toró T. Tibor, az EMNP ügyvezető elnöke úgy vélte: 2007-ben győztek, és érdemes számba venni, hogy ezzel a győzelemmel miként sáfárkodtak, de erőt is kell meríteni az akkori győzelemből. „Orbán Viktor és Tőkés László az élők közül nemzetközi szinten erős magyar brand. Többször próbáltak karaktergyilkosságot elkövetni ellenük, vigyázni kell rájuk, mert az ilyen emberek viszik előre a történelmet” – fogalmazott Toró T. Tibor.