Gdanskban is láthatja a közönség Visky András darabját

MTI 2017. december 02., 10:30

A poznani Teatr Novy előadásában, Edyta Lukaszewska szereplésével láthatják Visky András Pornó című darabját a gdanski Teatr Szekspirowskiban a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében.

Visky András Fotó: Biró István

Visky András drámaíró, a kolozsvári magyar színház művészeti vezetője egyszereplős kamaradarabjának főhőse egy erdélyi színésznő, aki a diktatúra éveiben elhatározza, hogy az éhező utcagyerekeknek tart előadásokat, élelmet és ruhát gyűjt számukra.

A román titkosszolgálat minden mozdulatát figyeli, hiszen mind többen csatlakoznak hozzá. A színésznőbe azonban beleszeret egy magasrangú rendőrtiszt fia, a titkosrendőrök pedig nem tudják kezelni ezt a helyzetet.

Cezi Studniak, az előadás rendezője az MTI-nek adott pénteki interjújában felidézte: az erdélyi magyar szerző darabjára Jolanta Jarmolowicz fordítón keresztül találtak rá.

A Pornót két évvel ezelőtt mutatták be Poznanban, és a közönség igen jól fogadta, hiszen a kamaradarab Lengyelországban is aktuális témákat érint, ilyen például a nők helyzete vagy a művészet szabadsága - emlékeztetett. A rendező elmondása szerint éppen a premier napján tartották országszerte az abortusztörvény tervezett szigorítása elleni, úgynevezett fekete tüntetést, az előadás így még nagyobb figyelmet kapott.

Cezi Studniak kiemelte, hogy a Közép-Európa népei által megélt történelemnek jelentős szerepe van a darabban.

A színháznak ebben a régióban csakúgy, mint az egész világon nagyon fontos feladata van a nacionalizmus és a populizmus előretörése idején: figyelmeztetniük kell az embereket arra, hogy mi volt és arra is, hogy mi várható - mondta Cezi Studniak.

Visky András darabját a Magyar Színházi Hét keretében láthatja a Teatr Szekspirowski közönsége.

Az eseménysorozat a budapesti Nemzeti Színház III. Richárd című előadásával kezdődött meg csütörtökön, és december 7-ig fellép a Tünet Együttes Az éjszaka csodái című darabbal, a Frenák Pál Társulat a testi szerelemről és az érzékekről szóló, InTime című produkcióval, valamint a Maladype Színház Sáry László Remek hang a futkosásban című kisoperájával.

A fesztivál programjában a színházi előadások mellett magyar koncertek, filmvetítések, gasztronómiai bemutatók, gyermekfoglalkozások és zenei események is helyet kapnak.