Felügyelik a disznóvágási idényt, átfogó ellenőrzésekbe kezdenek a hatóságok

Gyergyai Csaba 2017. december 02., 12:34

Kezdődhet a hagyományos disznóvágások időszaka a jól bevált régi módszerekkel. Az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság már a napokban elkezdte az ellenőrzéseket.

Fotó: Barabás Ákos

Több tízezer sertést vágnak le az erdélyi és partiumi gazdaságokban a december eleji minivakációban, illetve a téli ünnepek előtt, emiatt az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság minden megyében átfogó ellenőrzésekbe kezd.

A hatóság szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy

törvény szerint engedélyezett a háztáji disznóvágás, viszont az állat húsát csak saját használatra, így családon belül fogyasztják el, szigorúan tilos közfogyasztásra használni.

Az igazgatóság azt ajánlja a disznóvágás résztvevőinek, hogy az állatorvosi ellenőrzés előtt semmiképpen ne egyenek disznófület vagy -farkat, mert azokban is jelen lehet a trichinellózist okozó parazita lárvája. A vágás után kötelező az állat húsának bevizsgálása, ez érvényes a vadászat során leterített állatokra is. A fogyasztásra szánt állaton semmi külső jele nincs, hogy fertőzött lenne, és szabad szemmel a húson sem látszik a trichinellózis parazita.

Sikó-Barabási Sándor, a Kovászna megyei igazgatóság vezetője elmondta, a trichinellózisvizsgálatra szánt hús mellé le kell adni az állat azonosító fülszámát is.

A korábbi évek tapasztalata azt mutatja, ezt sok gazda elmulasztja, arra hivatkozva, hogy perzseléskor elégett a fülszám. A trichinellózisvizsgálatot nem finanszírozza az állam, ezért a díjszabás sem egységes, azt a körzeti állatorvosok határozzák meg, általában 20 és 40 lej közötti összegbe kerül.

Nem ajánlott gyanús helyekről húst vásárolni, és azt ajánlják a fogyasztóknak, válasszanak inkább az igazgatóság által engedélyezett kereskedelmi egységek, üzletek, hentesboltok vagy a húsfeldolgozók bemutatóüzleteinek kínálatából.

Fotó: Barabás Ákos

A már évek óta érvényben lévő európai uniós jogszabályok értelmében vágás előtt el kellene bódítani a disznót, azonban ez a gyakorlatban különböző akadályok miatt továbbra sem működik. A kábítópisztolyt a körzeti állatorvosnak kellene megvásárolnia, ám használata rendkívül bürokratikus, a rendőrség kell engedélyezze, és az elhasznált töltényekről is jegyzőkönyvet kell készíteni – tudtuk meg korábban Sikó-Barabási Sándortól.

A másik akadály az, hogy főszezonban – a téli ünnepek környékén – egy faluban egy reggel 30-40 disznót is levágnak, minden helyszínre nem jut el a kábítópisztoly.

Az igazgatóság egyébként megkezdte az üzletek, hentesboltok vagy a húsfeldolgozók ellenőrzését, de megvizsgálják azokat a vendéglátóipari egységeket is, ahol karácsonyi és szilveszteri mulatságokat szerveznek.