Előzetesbe került két török embercsempész Romániában

MTI 2017. december 01., 20:36

Embercsempészet gyanújával 30 napos előzetes letartóztatásba helyezték Romániában azt a két török állampolgárt, akik a hatóságok szerint a Fekete-tengeren keresztül a román partok közelébe juttatták kedden egy bevándorlókat szállító halászhajót.

Illusztráció Fotó: Politiadefrontiera.ro

A konstancai törvényszék előző napi döntéséről pénteken számolt be a román határrendészet, amely szerint a Törökországból indult, a román partoktól 34 kilométernyire a kedvezőtlen időjárás miatt segítséget igénylő és később Konstancára bevontatott Ilayda 55 nevű hajót két török állampolgár vezette.

Ellenük embercsempészés, határsértés, engedély nélküli hajózás és az utasok veszélyeztetése gyanújával indult büntetőeljárás.

A halászhajó fedélzetén illegálisan Romániába érkezett külföldieket a román bevándorlási hivatal (IGI) vette át, és megkezdte a szükséges eljárásokat - közölte a határrendészet. Az IGI korábbi tájékoztatása szerint azok a határsértők, akik menedéket kérnek Romániától, szabadon mozoghatnak az országban, akiknek viszont a menedékkérelmét elutasítják, illetve akik nem is igényelnek védelmet, azok őrizetbe kerülnek, amíg kitoloncolják őket az országból.

Az Eforie közelében hánykolódó Ilayda 55 kedden kért segítséget a térségben tartózkodó kereskedelmi hajóktól és a román hatóságoktól.

A mentőakcióban a román parti őrség és a konstancai tengerészeti központ két-két hajója vett részt, amelyek kikötőbe vontatták a bajba jutott hajót és biztonságba helyezték utasait.

Az államhatár illegális átlépéséhez nyújtott segítséget 2-től 7 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik Romániában. Amennyiben a határsértő segítése anyagi előnyszerzés érdekében történik, az embercsempész 3-tól 10 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.