Román szakértő restaurálja Sepsiszentgyörgy 1848-as lobogóját

Krónika 2017. november 29., 11:14

Nagyszebenben restaurálják a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum zászlógyűjteményének egyik ékességét, az 1848-as lobogót.

A közgyűjtemény szerdai tájékoztatása szerint a Székely Nemzeti Múzeum jelentős zászlógyűjteménnyel rendelkezik, amelyek közül kiemelt jelentőségűek a különböző hadi zászlók. Az utóbbiakból az év folyamán az intézmény két darabot küldött restaurálásra, pontosabban Sepsiszentgyörgy város 1848-as nemzetőrségi zászlaját, illetve a brassói 2. gyalogezred 3. pótszázadának lobogóját, amelyet a város közönsége ajándékozott a századnak 1914-ben.

A két műkincs 1919-ben került a múzeum gyűjteményébe, azt követően, hogy a nagyszebeni székhelyű Kormányzótanács lecseréltette a magyar állami jelképeket az önkormányzati épületekből.

A két zászló mellett szintén a múzeumba menekítették a város címeres okleveleit, faragott régi címerét, továbbá Tisza Kálmán és Kossuth Lajos egész alakos olajfestményeit, amelyeket Barabás Miklós, illetve Gyárfás Jenő készített.

Az 1848-as lobogó restaurálása a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósul meg, az első világháborús hadi zászló helyreállítását a Székely Nemzeti Múzeum – Kovászna Megye Tanácsának támogatásával – saját költségvetésből fedezi. A múzeum közölte, a restaurálási munkálatokat Iulia Teodorescu nagyszebeni textilrestaurátor végzi el.