Péntek János: nem tudunk tehetségeket „vásárolni”

Kiss Előd-Gergely 2017. november 29., 09:08

Nagy becsben kell tartani, és fel kell karolni az erdélyi magyar tehetségeket – hívta fel a figyelmet Péntek János, a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület elnöke a szervezet éves tevékenységéről szóló sajtótájékoztatón.

Fotó: facebook/Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület

Az erdélyi magyarság nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy elpazarolja saját tehetségeit, hiszen nem tudja „megvásárolni” őket, mint például az Egyesült Államok – hangzott el a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület éves tevékenységéről, illetve terveiről beszámoló kolozsvári sajtótájékoztatón.

A Magyarország főkonzulátusán tartott esemény „házigazdája”, Mile Lajos főkonzul úgy értékelt: nagy tiszteletet érdemel már a program célkitűzése is, azaz a nehéz helyzetben levő tehetségeket felkutatása és gondozása. Péntek János a tehetségtámogató egyesület társalapítója és elnöke kifejtette:

a program a bizalomra épül, a támogatók ugyanis megismerhetik támogatottjukat, meg is látogathatják őket.

Hangsúlyozta: ez nem szórvány-, székely-, csángó- vagy katolikus-, református-, unitáriusprogram, hanem mindez együttvéve, hiszen független a felekezeti hovatartozástól és a tartózkodási helytől.
A programba a magyar tanintézetben tanuló általános és középiskolások kerülhetnek be, az egyetemisták esetében ugyanakkor nincs ilyen kritérium, hiszen a magyar tannyelvű kínálat csak a felsőoktatás mintegy felét fedi le.

Bár a megkötött szerződés egy évre szól, akik belekerülnek a támogatási rendszerbe, jellemzően az egyetem elvégzéséig megkapják az anyagi segítséget.

Péntek János szerint elsősorban azért van szükség a programra, mert a társadalmi szakadék egyre mélyül az elitek és a kevésbé tehetősek között. Az előnyös helyzetű tanulók eredményei pedig háromszor jobbak. Hozzáfűzte: ezek a társadalmi egyenlőtlenségek máshol is, az Egyesült Államokban is léteznek, de ott ez nem jelent akkora gondot, mert egyszerűen „megveszik” máshonnan a tehetségeket.

A mi erdélyi magyar közösségünknek nem mindegy, hogy mi történik a tehetségeinkkel”

– szögezte le nyelvész professzor.

Péntek János nyelvészprofesszor Fotó: Veres Nándor

Arra is rámutatott: az egyenlőtlenségeket elmélyíti a szociális érzékenység hiánya, a gazdasági, pénzügyi elit érzéketlensége, a programban sem vesznek részt például nagyon gazdag támogatók. A támogatók zöme egyébként civil, vannak köztük értelmiségiek, politikusok, egyházi emberek és magyarországi kisvállalkozók is. A Krónika kérdésére elmondta: az egyik legnagyobb probléma, hogy a leginkább érintett hátrányos helyzetű családok nem fogyasztanak médiát, így hozzájuk nehezen jut el a tehetségtámogató program híre, ezért annak népszerűsítéshez minden segítségre szükségük van.

Cseke Zsófia, az egyesület ügyvezető elnöke részletes tevékenységi beszámolójában arról értekezett:

a 2016/2017-os tanévben 232 általános és középiskolást, valamint 92 egyetemistát támogattak összesen 728 ezer lej értékben. Idén összesen 95 kérelmet kaptak, ami szerinte kevés, ezek közül 59 diáknak már van támogatója.

Külön kiemelte Oplatka András történészt, műfordítót, aki a tavaly elnyert Prima Primissima-díjának teljes összegét, 7,5 millió forintot az egyesületnek adományozta, ebből tudták elindítani a Bánffy Miklósról elnevezett új ösztöndíjprogramot. Ehhez jelentősen hozzájárult dr. Korponai Erzsébet zentai orvos is, aki magánvagyonából 40 ezer eurót hagyott az egyesületre.

Az egyesület tevékenysége ugyanakkor bővült: ma már pályaválasztási tanácsadással és anyanyelvi tábor szervezésével is tudják segíteni az arra érdemes tehetségeket.