Kulcsár-Terza: a SRI megerősítette, nem minősül terrorizmusnak az autonómiakövetelés

Bíró Blanka 2017. november 28., 17:37

Kulcsár-Terza József parlamenti képviselőnek azt válaszolták a SRI képviselői, hogy nem minősül terrorizmusnak az autonómiakövetelés.

Fotó: Boda L. Gergely

A hatályos jogszabályok szerint nem minősül terrorizmusnak, ha valaki Székelyföld területi autonómiáját követeli – ezt a választ kapta Kulcsár-Terza József sepsiszentgyörgyi politikus a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) képviselőitől.

A parlamenti képviselő lapunknak elmondta, pár nappal ezelőtt az alsóház emberjogi bizottságában került napirendre a hírszerző szolgálat tevékenységének és hatáskörének esetleges bővítése. Ebből az alkalomból meghívták a SRI képviselőit, és Kulcsár-Terza megragadta az alkalmat, hogy feltegye kérdéseit.

„Arra voltam kívácsi, kimeríti-e a terrorizmus bűntényét, ha valaki Székelyföld területi autonómiájáért harcol, azt követeli, hiszen a kézdivásárhelyi terroristaperben is szerepelt az autonómiaküzdelem kifejezés. Szerettem volna tisztázni, mi alapján próbálják az erdélyi magyarságot nemzetbiztonsági kockázatként megjeleníteni” –részletezte a politikus.

Elmondta,

a SRI képviselőjét szemmel láthatóan zavarta a kérdés, még a törvénykönyvbe is belelapozott, majd azt válaszolta, „ez a kérdés nem esik a törvény hatálya alá”.

A Magyar Polgári Párt (MPP) politikusának beszámolója szerint a román képviselőtársait is kényelmetlenül érintette a téma, rá is szóltak, hogy miért feszegeti a kérdést, amikor úgyis tudja, hogy mi a válasz. „Nem az a fontos, hogy én tudom-e a választ, én azt akartam, hogy ezt a Román Hírszerző Szolgálat képviselői mondják ki” – szögezte le a sepsiszentgyörgyi parlamenti képviselő.

Amint arról beszámoltunk, az MPP november 15-én megemlékezést szervezett Sepsiszentgyörgyön annak az apropóján, hogy 75 évvel ezelőtt a városban felvonták az országzászlót. A prefektus és a karhatalmi erők közbelépése következtében azonban a szervezők végül elálltak a zászlófelvonástól. Mint kiderült, a karhatalom képviselői felszólították Antal Árpád polgármestert és Kulcsár-Terza Józsefet, hogy fújják le a rendezvényt, különben irredentizmussal, terrorizmussal vádolják meg őket.