Hamarosan elkezdődhet a paszmosi Teleki-kastély felújítása

Kőrössy Andrea 2017. november 28., 15:55

Hamarosan nekiláthatnak a paszmosi Teleki-kastély felújításának, a Beszterce-Naszód megyei önkormányzat ugyanis aláírta a finanszírozási szerződést, amelynek révén elkülönítették a 680 ezer lejes önrészt is.

Fotó: Hereditatum.ro

A Mediafax hírügynökség tájékoztatása szerint a kastélyt, amelyet kulturális központtá alakítanak, két év múlva nyitják meg a nagyközönség előtt. Emil Radu Moldovan Beszterce-Naszód megyei tanácselnök úgy fogalmazott: a paszmosi Teleki-kastély Erdély egyik legjelentősebb műemlék épülete. A felújítás költsége 21,78 millió lej, ebből a megyei önkormányzatnak 2 százalékos önrészt kellett biztosítania.

A kastélyban műtermeket, kiállítótermeket, könyvtárat, konferencia- és rendezvénytermeket, valamint vendégfogadásra alkalmas tereket alakítanak ki.

Megerősítik az épületegyüttes falait, újból elkészítik, illetve restaurálják díszítéseit, kicserélik a vezetékeket, és turisztikai célponttá alakítják a kastélyt.

{K1}

A paszmosi kastélyt a 18. század közepén barokk stílusban építtette meg az erdélyi Teleki család. 1823-ban tűzvész pusztította el, de tulajdonosai hét év alatt újraépítették. 1948-ban államosították, majd az állami gazdaság székházaként használták. A kastély 1989 óta használatlanul áll, és erősen leromlott. 2002-ben került a Beszterce-Naszód megyei önkormányzat tulajdonába.

A megyében tizenkét, nemesi családok által építtetett, műemléknek nyilvánított épület van, ezek többségét visszaigényelték és visszakapták az egykori tulajdonosok leszármazottai. A legtöbb épület leromlott állapotban van. A paszmosi kastély az első, amelyet teljes egészében felújítanak, és megnyitnak a nagyközönség előtt.