Székely legendák Los Angelesben

Bede Laura 2017. november 28., 15:41

Hazatért a hétvégén Los Angelesből a Legendárium hétfős csapata, amelynek tagjai megismertették a helyi közönséggel projektjüket, illetve bemutatták a Babba Mária című rajzfilmet.

Fotó: Legendárium

Los Angelesben mutatta be a Székelyföld mondáit és legendáit összegyűjtő projektjét, illetve a Babba Mária című rajzfilmjét a Legendárium hétfős csapata a múlt héten.

„Ken Fountain, a rajzfilmes csapat állandó mentora, a DreamWorks Animation produkciós világcég munkatársa már tavaly javasolta, hogy menjünk a CTN Animation Expo elnevezésű animációs kiállításra Los Angelesbe. A nyáron megnéztük a programjukat, és úgy döntöttünk, hogy jó lenne részt venni az eseményen, ahol gyakorlatilag három nap alatt, reggel kilenctől este tizenegyig képzéseket tartottak” – mondta el a Krónika megkeresésére Fazakas Szabolcs, a Legendárium ötletgazdája, a rajzfilmsorozat képi forgatókönyvírója, operatőre, producere.

Hozzátette, ez főként a kollegáinak volt hasznos, számára főleg azért volt érdekes, mert több producerrel, szakmabelivel ismerkedett meg.

A rendezvényen a DreamWorks, Sony, Pixar, Walt Disney stúdiók híres animátorai tartottak előadásokat, illetve megmutatták a szakmai cseleket.

Mint Fazakas Szabolcs kifejtette, az expóval párhuzamosan a Bunyik Entertainment megszervezte a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivált, ahol levetítették a csíksomlyói kegyszobor legendáját feldolgozó Babba Mária című rajzfilmet. „Szerintem ez nagy dolognak számít, hogy Los Angelesben székely rajzfilmet vetítenek. Mi a budapesti Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál pályáztunk, nekik köszönhetjük, hogy bekerült az animációnk a fesztivál programjába” – részletezte a producer.

Mint kifejtette, a főként idősebb generációt megszólító Los Angeles-i Magyar Kulturális Központban, illetve a fiataloknak kialakított Magyar Magtárban is bemutatták a Legendárium projektet és a rajzfilmet. Fazakas Szabolcs arról is beszámolt lapunknak, hogy hamarosan több kritikát kapnak, de akik látták a rajzfilmet, azt kérdezték, hogy miért nem népszerűsítik intenzívebben Los Angelesben. „Erre azt válaszoltam, hogy most készül a rajzfilmsorozat, és elsősorban az a lényeg, hogy ez meglegyen.

Szerintem szakmai szinten helytálltunk, képileg tetszett az anyagunk, nyilván tudjuk, hogy nem mi vagyunk a top, azért mentünk oda, hogy tanuljunk. Számunkra az is sokat jelent, hogy elfogadtak, befogadtak bennünket”

– fogalmazott az ötletgazda.

Hozzátette, az expón egy amerikai egyetemi animációs tanárral beszélgetett, aki nagyon meglepődött, hogy Erdélyből is érkezett egy csapat, hiszen itt főleg amerikai szakemberek találkoznak. Fazakas Szabolcs szerint a projektjük azért különleges, mert a legendák adottak, és erre felfűztek egy termékcsaládot, míg Amerikában fordítva van, elkészítik a rajzfilmet és utána építik rá a termékcsaládot.

Én annak örülök a legjobban, hogy olyan tudással tértünk haza, amit itthon nem tudtunk volna magunktól megszerezni. Több év gyakorlás, kísérletezés lett volna szükséges ahhoz, hogy ezt megtanuljuk.

A tervek szerint a Los Angeles-i filmfesztiválra jövőre is megyünk, ha nem jutunk el személyesen, a rajzfilmünket biztos levetítik” – magyarázta Fazakas Szabolcs. 

A gyermekközönség nagy kedvencei

A Székelyföldi Legendárium 2008-ban indult civil kezdeményezésként, azzal a céllal, hogy összegyűjtse, és a gyerekek számára szerethető módon adja át a Székelyföld szellemi kulturális örökségét, ma is közszájon forgó mondáit és legendáit. Elsőként 156 székely mondát és legendát tartalmazó térképet készítettek. A kezdeményezés sikerét látva legendagyűjteményt, hangoskönyveket, színezőt és különféle játékokat terveztek, végül 2012-ben elindították az első székelyföldi rajzfilmstúdiót.

Eddig több rajzfilmjük jelent meg: A Likaskő (közönségdíj, kecskeméti KAFF Nemzetközi Animációs Fesztivál), a Rétyi Nyír mondája, a Csíksomlyói kegyszobor legendája és a gyergyói Táltos Asszony is elnyerte a legfiatalabb, egyben legkritikusabb közönség tetszését. A Legendárium csapata a rajzfilmekhez a valós helyszíneket bemutató, ismeretterjesztő kisfilmeket is készített, ezeket is bemutatják ingyenes vetítéseiken.