Húszmillió lejes európai uniós támogatásból újul meg a gyalui várkastély

Pap Melinda 2017. november 28., 10:38

Húszmillió lejes uniós támogatást nyert a gyalui várkastély restaurálására a Traditio Transylvanica Alapítvány. A pályázat értelmében négy év alatt újítanák fel Erdély egyik legnagyobb várkastélyát, amely ilymódon bekerülne a turisztikai körforgásba.

Fotó: Facebook/Várkert Fesztivál

Közel 22 millió lejes beruházás keretében újulhat meg a Kolozsvártól 17 kilométerre található Gyalu várkastélya. Az Erdély egyik legnagyobb várkastélyának számító Vass–Bánffy-kastély felújítására vonatkozó pályázatot finanszírozásra érdemesnek találta az Északnyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség, az ingatlan a regionális operatív program (POR) keretében részesül európai uniós támogatásban.

{K1}

A műemlék épületet többéves várakozás után szolgáltatták vissza a Kanadában élő örökösnek, Barcsay Tamásnak, aki – mivel nem rendelkezett a felújításhoz szükséges összeggel – eladta azt Nagy Elek üzletembernek. A kolozsvári származású vállalkozó kulturális központként hasznosítaná az ingatlanegyüttest, felújítása és gondozása érdekében létrehozta a Traditio Transylvanica Alapítványt, amely a pályázatot benyújtotta.

Az Északnyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség közlése szerint a gyalui kastélyt 21,89 millió lejes beruházás keretében restaurálják, az összeg 98 százaléka vissza nem térítendő támogatás.

Az ügynökség szerint a projekt fő célja, hogy restaurálása révén értékesítsék a kastély adottságait és bevonják azt a turisztikai körforgásba. Mint írják, a projekt megvalósítására a szerződés megkötésétől számítva 48 hónap áll a pályázó Traditio Transylvanica Alapítvány rendelkezésére.

Négy év alatt újulna meg a műemlék épület Fotó: Bethlendi Tamás

A finanszírozók azt remélik, hogy a felújítást követően évente hat százalékkal nő majd a Nagyvárad–Kolozsvár főút mentén található várkastélyt meglátogató turisták száma.

Falumúzeum és meseösvény az évszázados fák alatt

A hír igaz – erősítette meg a Krónikának Gergely Balázs, a Traditio Transylvanica Alapítvány kuratóriumi tagja és intézője, részleteket azonban nem kívánt elárulni. Mint mondta, ezeket a közeljövőben tartandó sajtótájékoztatón ismertetik.

Gergely Balázs egyébként nemrég az Erdélyi Napló hetilapnak adott interjúban úgy nyilatkozott, a mostani pályázat csak az épületegyüttesre vonatkozik, a szintén impozáns kiterjedésű, tizennégy hektáros parkot másik pályázat keretében rendeznék.

Mint mondta, az alapítvány kulturális központként hasznosítaná az ingatlant, amelyben a felújítás során kiállítótereket és konferenciatermeket alakítanak ki. A várkerttel együtt ez „történelmi-kulturális kalandparkként” működne, a kastélyparkban szabadtéri színházat hoznának létre, de az elképzelések szerint itt kapna helyet Kalotaszeg első falumúzeuma is, a részben lakható skanzenben tíz-tizenöt portát rendeznének be. Emellett mesemúzeum, meseösvény, illetve régészeti skanzen ötlete is felmerült – tette hozzá Gergely Balázs.

Történelmi helyszín és fesztiváltér

A gyalui kastély első írásos említése 1439-ből való. Kezdetben a nagyváradi, majd a gyulafehérvári római katolikus püspökség tulajdonát képezte, de az évszázadok során számtalanszor gazdát cserélt, míg a Bánffy-család tulajdonába került. Történelmi esemény is kapcsolódik az épülethez: 1541. december 29-én Fráter György itt kötött megállapodást a Habsburgokkal arról, hogy a magyar korona és Magyarország egésze Habsburg Ferdinándra száll, ha kiűzi a törököket az országból.

A négyzet alakú, hatvantermes, négy sarokbástyás kastély, államosítása előtt Bánffy Katinka grófnő tulajdona volt. 2002-ig a gyermekvédelmi hatóság kisegítő iskolát működtetett benne, azóta üresen áll.

Unokája, Barcsay Tamás történész hét évig várt arra, hogy birtokba vehesse: 2012 szeptemberében kapta vissza. De kénytelen volt belátni, hogy nem lesz képes biztosítani a megmaradását, ezért úgy döntött, eladja olyasvalakinek, akinek anyagi lehetőségei is vannak a megmentésére, ugyanakkor a személye garancia arra, hogy megmarad.

{K2}

A gyalui várkertben fesztivál is működik, a Kolozsvári Magyar Napok szervezői idén immár második alkalommal tartották meg itt az elsősorban gyerekes családoknak szánt Várkert Fesztivált.

Fesztiválozók a gyalui kastélyparkban Fotó: A Várkert Fesztivál Facebook-oldala

Egyébként nem a gyalui az egyetlen Kolozs megyei kastély, melyet a közeljövőben EU-s alapokból korszerűsítenek, pályázati pénzből újul meg a válaszúti Bánffy-kastély is, melyben szintén kulturális központot működtetne a Kolozs megyei önkormányzat.