Amerika az igazságügyi törvények leszavazására szólítja a román parlamentet

Krónika 2017. november 28., 09:54

Az igazságügyi törvénytervezetek elutasítására szólította Románia parlamentjét az Egyesült Államok külügyminisztériuma. Washington szerint a bukaresti balliberális kormánykoalíció által beterjesztett módosítások aláássák a korrupcióellenes küzdelmet.

Félti a balliberális koalíciótól a román jogállamiságot az amerikai külügy

„Az Egyesült Államok aggodalommal vette tudomásul, hogy Románia parlamentje olyan törvényeket készül elfogadni, amelyek aláásnák a korrupcióellenes harcot, és gyengítenék a romániai igazságszolgáltatási rendszer függetlenségét” – szerepel a Heather Nauert, az amerikai külügyminisztériumi szóvivője által közzétett sajtóközleményben.

Az amerikai külügyi tárca emlékeztet, hogy a román törvényhozás napirendjén szereplő törvénytervezeteket eredetileg az igazságügy-miniszter kezdeményezte.

Washington szerint a tervezett módosítások Románia elmúlt években tett előrelépéseit veszélyeztetik, amelyek erős igazságügyi intézmények felépítésére és a politikától való függetlenségre irányultak.

A külügyminisztérium honlapján közzétett állásfoglalás szerint az Egyesült Államok „arra biztatja Románia parlamentjét, hogy utasítsa el azokat a javaslatokat, amelyek gyengítik a jogállamiságot és veszélyeztetik a korrupcióellenes harcot”.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta kormánykoalíció december közepéig akarja elfogadni az igazságszolgáltatás működését szabályozó több törvény módosítását. Az igazságszolgáltatás szakmai szervezetének számító Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM), valamint a legfőbb ügyészség és az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) egyaránt ellenzi a módosításokat. A kormánykoalíció arra hivatkozik, hogy a hatályos büntetőtörvénykönyv és a büntetőeljárási törvény több mint ötven cikkelye alkotmányellenes, ezért nem tűr halasztást a jogszabályok módosítása.

Egyebek mellett szigorúbb feltételeket szabnának a bírói és ügyészi pálya elkezdéséhez, felelősségre vonhatóvá tenné a bírákat, illetve korlátozni akarja az államelnöknek a vezető ügyészek és a legfelsőbb bíróság vezetői kinevezésében játszott szerepét.