Bűnvádi eljárás indult az Unicarm vetési üzeménél történt folyószennyezés ügyében

Gyergyai Csaba 2017. november 27., 22:24

Az Unicarm vetési húsfeldolgozó üzeménél történt folyószennyezés ügyében bűnvádi eljárás indult, közölte közösségi oldalán Baranyi Krisztina magyarországi politikus.

Babos Krisztina szerint a hatósági felszólítások ellenére az Unicarm továbbra is szennyezi a folyót Fotó: Facebook/Babos Krisztina

Bűnvádi eljárást indított a Szatmár megyei törvényszéki ügyészség az Unicarm vetési üzeménél történt folyószennyezés ügyében – jelentette be Facebook-oldalán Baranyi Krisztina, az Együtt magyarországi párt környezetvédelmi szakpolitikusa, aki a megyei rendőr-főkapitányságtól kért tájékoztatást panasza nyomán. A közösségi oldalon is közzétett hivatalos átirat szerint jelenleg nyomozás folyik az ügyben.

Bízom a román ügyészség alapos és pártatlan munkájában, a méltó büntetés kiszabásában”

– írja bejegyzésében Baranyi Krisztina.

Feljelentést tett az ügyészségen Babos Krisztina, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szakpolitikusa is, aki hétfői közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a hatósági felszólítások ellenére az Unicarm továbbra is szennyezi a folyót.

Idén májusban a Vetés közelében lefolytatott vizsgálatok alapján kiderült, a magyar–román határtól két kilométerre működő Unicarm húsfeldolgozó

állati fekáliát, vizeletet, vért, bőrdarabokat, húscafatokat és számos veszélyes vegyszert tartalmazó szennyvizet önt a folyóba.

Baranyi szerint a vízkémiai vizsgálat határérték feletti ammónium-, foszfor- és zsírkoncentrációt mutatott ki a Magyarországon a Tiszába ömlő Szamosban. Később a Greenpeace magyar, román és szlovák szakértői is arra a következtetésre jutottak, hogy súlyosan fertőző szennyezés ömlik a folyóba. A környezetvédő szervezet aktivistái által júniusban és szeptemberben vett minták magyarországi akkreditált laboratóriumban végzett vizsgálatai kimutatták, hogy

a fertőzéseket okozó E. coli száma több nagyságrenddel meghaladta az elfogadható értéket, a bakteriális telepszám pedig a normálisnak tekinthető, milliliterenként száz körüli értékről 3000 feletti értéket mutatott.

Nemrég ugyanakkor Babos Krisztina szatmárnémeti biológus közölte: egy kolozsvári laboratóriumban bevizsgáltatták a Szamosból vett iszapmintát, amelyben

a megengedett értékeknél nyolcszor magasabb nehézfém-koncentrációt találtak.

Időközben a budapesti belügyminisztérium a Szamos magyarországi szakaszának fokozott megfigyelését, rendszeres vízminőségi vizsgálatát, továbbá diplomáciai lépéseket rendelt el a folyó észak-erdélyi ipari szennyezése miatt.

Szép Róbert, a környezetvédelmi őrség helyettes főbiztosa az elmúlt hónapban a Krónikát arról tájékoztatta, hogy ötvenezer lejes büntetést szabott ki a környezetőrség az Unicarm társaságra a folyószennyezés miatt.

{K1}

Az illetékes ugyanakkor azt mondta, „fabrikáltnak” tartja az ügyet, a Szamoson nem történt folyamatos szennyezés, ennek mértéke pedig közel sem akkora, mint azt a környezetvédők beállítják. A szakember elmondta, az ideiglenes szennyezést az okozta, hogy a vetési húsüzem túllépte a környezetvédelmi engedélyében rögzített kapacitását, ezért a többlettermelést leállíttatták, és a szennyvízkezelési rendszer újraengedélyeztetésére kötelezték a gyárat.