Romániában dolgoztatná Vasilescu a „rabszolgákat”

Balogh Levente 2017. november 27., 17:22

Dél-Olaszországban nagyon sok esetben dolgoztatnak román állampolgárokat rabszolgaként a farmokon, de ha hazatérnének, a román állam tudna nekik munkát biztosítani – jelentette ki hétfőn Lia Olguţa Vasilescu.

A munkaügyi miniszter egy konferencián annak kapcsán nyilatkozott, hogy – amint arról beszámoltunk – az olasz hatóságok múlt héten szabadítottak ki Dél-Olaszországban egy tíz évig rabszolgaként tartott román nőt.

{K1}

A csendőrök néha rájuk bukkannak, nagyon sok ilyen eset történik a farmokon. A határon túli románokért felelős minisztérium foglalkozik a helyzettel. Bármikor hazavárjuk őket, és munkát tudunk adni nekik”

– mindta a munkaügyi miniszter, aki szerint mintegy hárommillió román állampolgár dolgozik külföldön.

Mindeközben a Kis- és Középvállalkozók Országos Konföderációja (CAPIMED) vádjai szerint a határon túli románokért felelős minisztérium semmivel sem támogatta az Olaszországban vagy máshol rabszolgasorban tartott románokat, miközben költségvetése kétharmadát állítólagos moldovai kulturális programokra költötte.

Rámutatnak: a diaszpóra támogatását szolgáló programokat évek óta hanyagolják, ebben több kormány is ludas.

Az állami pénzeket olyan rendezvényekre költik, mint az Expó Milánó, amelyre 2015-ben 3,5 millió eurót adtak, valamint a román népi ing népszerűsítésére, miközben román állampolgárok százai élnek védelem nélkül idegen országokban, a román állam pedig semmit sem tesz értük”

– áll a közleményben. A szervezet leszögezi: a határon túli románokért felelős tárca nem alkalmaz egyértelmű kritériumokat a benyújtott projektek elbírálása során, ugyanakkor időről időre olyan, már futó projektek jelennek meg, amelyek esetében nem biztosítják az átláthatóságot.

Mint arról beszámoltunk, a múlt héten kiszabadított román nőt tíz éven keresztül tartották fogva a dél-olaszországi Gizzeria településen, egy barakkban. A tíz év alatt számos alkalommal zaklatták szexuálisan. A most 29 éves nő még 2007-ben érkezett Olaszországba, és idősgondozóként kapott munkát egy családnál. Az általa ellátott idős nő halála után a nő fia bezárta őt egy barakk alagsorába. Ott az ágyhoz kötözte, és több alkaalommal is megerőszakolta. Ennek nyomán két gyereke is született, akiket fogva tartója ugyanilyen embertelen körülmények között nevelt.