Borboly Csaba helyreigazítást kér a The Guardian brit napilaptól

Krónika 2017. november 26., 16:31

Helyreigazítást kért a The Guardiantől Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke, miután a brit napilap a napokban terjedelmes cikkben foglalkozott a székelyföldi medvehelyzettel.

Borboly Csaba Fotó: Barabás Ákos

Az elöljáró közleményében azt írja, a cikk nem törekszik a helyzet megértésére, inkább a szenzációt vadássza, aminek érdekében attól sem riad vissza, hogy a székelyföldi helyzet illusztrálására 17 évvel ezelőtti, Ilfov megyében készült képet használjon fel.

A blogomban leírtakat a szöveg kontextusból kiforgatva tálalja, teljesen ellentétes értelmet adva neki”

– mutatott rá Borboly Csaba. A megyei tanács elnöke szerint nehéz elhinni, hogy pusztán félrefordításból adódik ez a helyzet, „a cikk egyoldalú megközelítése és megjelenésének időpontja felveti annak a gyanúját, hogy valakik befolyásolni akarják a témában megszülető politikai döntéseket”. A cikk ugyanis a neves brit újság nyomtatott verziójában éppen a Régiók Bizottsága környezetvédelmi szakbizottsága ülésének napján jelent meg, és az ülésen a szakbizottság egyik brit tagja mutatta fel – mutatott rá Borboly.

Amint arról beszámoltunk, a Hogyan lett a barnamedve első számú közellenség a vidéki Romániában? című cikkben a szerző megállapítja: a vadászati tilalom ellenére az emberek egyre ellenségesebbek a medvékkel szemben, és a falusiak lassan a saját kezükbe veszik a dolgok irányítását. A cikk szerint a vidéki emberek már méregrecepteket csereberélnek egymással a problémás nagyragadozók elpusztítása érdekében.

{K1}

Az írásban megszólal Borboly Csaba is, akit a szerző a medveellenes mozgalom vezéralakjaként mutat be, és arra is felhívja a figyelmet, hogy Borboly egy tavalyi blogbejegyzésében „ötleteket adott”, hogyan kell végezni a ragadozóval.

„A nemzetközi sajtót könnyű félrevezetni, rávenni, hogy figyelmen kívül hagyja az itt élők valós problémáit. Az európai szavazók és döntéshozók többsége városokban él, távol a medvéktől, nincs tisztában a nagytestű ragadozók jelentette problémákkal, így könnyű őket megtéveszteni néhány hangzatos szólammal és csúsztatással” – fogalmazott Borboly Csaba.