Tíz év rabszolgaság: kórházban ápolnak egy román nőt, akit Dél-Olaszországban tartottak fogva

Balogh Levente 2017. november 26., 15:32

Kórházban ápolnak, és pszichológiai tanácsadásban is részesítenek egy 29 éves román nőt, akit tíz évnyi fogva tartás után szabadítottak ki az olasz rendőrök.
 

Képünk illusztráció Fotó: Mattinonline

Az olaszországi román szervezetek arra figyelmeztetik őket a félszigetre dolgozni érkező románokat, hogy ne vállaljanak munkát az ország déli részében, miután napvilágra került egy román nő esete, akit tíz éven keresztül gyakorlatilag rabszolgaként tartottak Dél-Olaszországban.

A nőt tíz éven keresztül tartották fogva a dél-olaszországi Gizzeria településen, egy barakkban. A tíz év alatt számos alkalommal zaklatták szexuálisan.

Az ügy azt követően került napvilágra, hogy a csendőrök szerdán kiszabadították. A most 29 éves nő még 2007-ben érkezett Olaszországba, és idősgondozóként kapott munkát egy családnál. Az általa ellátott idős nő halála után a nő fia bezárta őt egy barakk alagsorába. Ott az ágyhoz kötözte, és több alkalommal is megerőszakolta. Ennek nyomán két gyereke is született, akiket fogva tartója ugyanilyen embertelen körülmények között nevelt. Az olasz hatóságok szerint barakkban nem volt sem víz, sem áram.

A csendőrök egy közúti ellenőrzés nyomán bukkantak rá a nőre, miután igazoltatták fogva tartóját, aki az egyik gyerekkel ült az autóban.

A csendőröknek feltűnt a gyerek rossz állapota, és mindenképpen beszélni akartak az anyjával is. Ennek nyomán találtak rá a barakkban fogva tartott román nőre. 

Kiszabadításuk után menhelyre szállították őket, büntetett előéletű fogva tartójukat pedig előzetes letartóztatásba helyezték.

Mint kiderült, a férfi 22 évvel ezelőtt egyszer már ugyanígy elrabolt egy nőt, akit öt hónapig tartott fogva, és rendszeresen megerőszakolt. Akkor öt év börtönre ítélték, de jó magaviselet miatt hamarabb kiengedték.

A román külügyminisztérium egy konzult küldött látogatóba a nőhöz, miután az ügy nyilvánosságra került, az olasz hatóságok ugyanis hivatalosan nem értesítették Bukarestet. A külügy közölte: a nőt kórházba szállították, ahol pszichológiai tanácsadásban is részesül. Egyben a bari-i román konzulátus munkatársa fölvette az adataikat, hogy a nő számára ideiglenes útlevelet, a gyerekek számára pedig román születési anyakönyvi kivonatot állítsanak ki. A nőnek ugyanakkor a nyomozás lezárultáig Olaszországban kell maradnia.

A nő Konstancán élő édesanyja a sajtónak elmondta, lányáról tíz éve nem hallott semmit, eltűnése óta szerdán este hívta fel először a menhelyről. Az ügy kapcsán Romulus Popescu, az Olaszországi Románok Egyesülete milánói fiókszervezetének elnöke kifejtette,

az ilyen helyzetek megelőzhetőek lennének, ha a román hatóságok előre figyelmeztetnék az olaszországi munkavállalásra készülő román állampolgárokat: megérkezésük után vegyék fel a kapcsolatot az ottani román szervezetekkel.

Megjegyezte: Dél-Olaszországban eleve nehezebb a helyzet, mivel ott a hatóságok nem állnak a helyzet magaslatán. Egyben hiányolja, hogy a román hatóságok nem foglalkoznak az Olaszországban élő románok tájékoztatásával.

Az Olaszországi Románok Ligájának alelnöke, Marian Mocanu szerint a Dél-Olaszországban dolgozó románok helyzete jelenleg is nehéz, és bizonyosnak tartja, hogy a most kiszabadított nő esete nem egyedi. Rámutatott: az ottani felfogás szerint a nőket eleve kevesebb jog illeti meg, különösen, ha külföldiek.

Kijelentette: az egyetlen lehetőség arra, hogy az ilyen eseteket megelőzzék, ha a románok eleve nem is mennek Dél-Olaszországba dolgozni. Olaszország a külföldön munkát vállalni akaró románok egyik legfőbb célpontja, 2015-ös, hivatalos adatok szerint az országban élő románok száma meghaladja az 1,1 milliót.