Megszüntetné a belügyminiszter a rendőrök korai nyugdíjazásának lehetőségét

Krónika 2017. november 25., 19:00

Carmen Dan belügyminiszter kezdeményezte a rendőrök jogállására vonatkozó törvény azon cikkelyének hatályon kívül helyezését, amely a 47 évnél fiatalabb rendőrök számára is lehetővé teszi, hogy nyugdíjba vonuljanak.

Fotó: Albert Orsolya

A belügyminiszter „zavarkeltőnek” nevezte azt a törvénycikkelyt, amely lehetővé teszi, hogy a rendőrök még 47 éves koruk előtt kérjék nyugállományba helyezésüket.

A 223-as számú jogszabály szerint egy rendőr akkor teljesíti a nyugdíjaztatás feltételeit, ha ledolgozott összesen 20 évet, valamint 10 évet a minisztériumban.

Carmen Dan szerint a minisztérium keretében kifejtett tevékenységnek számít a négy év tanulási idő is a rendőrakadémián, valamint az egy éves katonai szolgálat, így valójában elég öt évet dolgozni a minisztériumban a nyugdíjaztatási feltételek teljesítéséhez.

„Mi kategorikusan kértük a rendőrök jogállására vonatkozó törvény ezen szövegrészének hatályon kívül helyezését” – idézte az Agerpres hírügynökség a belügyminisztert. A tárcavezető leszögezte: ugyanez a 223-as törvény azt is kimondja, hogy – a munkakörülmények nehézségétől függően – a nyugdíjkorhatárból maximum 13 év vonható le a nyugállományba vonulás engedélyezésekor.