Tudose szerint dolgoznak a nyugdíjtörvényen

Hírösszefoglaló 2017. november 24., 10:58

Dolgoznak a nyugdíjtörvényen, jövőre „készen lehet” – jelentette be csütörtökön Mihai Tudose kormányfő, aki hozzátette, hogy ez az egyik legnehezebb törvény, amit Romániában meg kell alkotniuk.

Fotó: gov.ro

„Nő jövőre a nyugdíjpont értéke (...), 10 százalékos növekedés lesz. Dolgozunk a nyugdíjtörvényen és jövőre készen lehet, meglátjuk majd, mennyi idő alatt lehet gyakorlatba ültetni és milyen sorrendben. (...)

Nagyon nehéz lesz több millió iratcsomót feldolgozni és újraszámolni.

(...) A munkaügyi minisztériumban már végeztek próbákat, különböző eljárásokat tesztelnek, megállapítják a költségvetési hatását, milyen gyorsan tudjuk bevezetni, milyen ütemben, hogy amikor közvitára bocsájtjuk, akkor minden kérdésre tudjunk választ adni, mert egy nagyon, nagyon nehéz törvényről van szó” – nyilatkozta az Agerpres szerint Tudose az Antena 3 televízió műsorában.

A kormányfő szerint vannak egyenlőtlenségek, amelyeket meg kell szüntetniük. „Végső soron a nyugdíj az nem alamizsna, amelyet az államtól kap valaki. Az megilleti az adott személyt, az ő jutalma. És voltak nagy elcsúszások. (...) Két ember ugyanúgy dolgozott, ugyanannyi időt, ugyanolyan körülmények között, két év eltéréssel mentek nyugdíjba, és óriási eltérések vannak a nyugdíjaik között. Ilyet nem lehet. Az embereknek érezniük kell, hogy miután ledolgoztak egy egész életet, úgy bánnak velük, ahogyan megérdemlik” – nyilatkozta Tudose.