„Muszáj tennünk valamit” – 9 millió lejjel támogatnák jövőre a romániai tömegsportot

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. november 24., 15:58

Nagyjából kilencmillió lejes összköltségvetésből támogatná a szaktárca a megyei iskolai és tömegsporteseményeket.

Fotó: Bihar megyei ifjúsági és sportigazgatóság

Románia mozgásban címszó alatt támogatná a tömegsportot Románia ifjúsági és sportminisztériuma a következő évben. Ezt Marius Dunca tárcavezető jelentette be csütörtökön egy konferencia alkalmával, hangsúlyozva, hogy reményei szerint a programot már decemberben elfogadják, és januártól a megyei sportigazgatóságok közreműködésével projektenként mintegy 25 ezer lejjel fogják finanszírozni a különböző eseményeket.

A cél, hogy kortól, nemtől és társadalmi helyzettől függetlenül minden állampolgárnak megteremtsük a lehetőséget a szervezett sportolásra.

Úgy gondoljuk, hogy megyénként nagyjából négy ilyen jellegű projekt lesz. Szeretnénk minél hamarabb elindítani, mert muszáj tennünk valamit. Romániának szüksége van a sportra” – magyarázta.

Az elképzelés szerint a megyei egyesületek projektjeit, az elemi iskolások számára rendezendő iskolai versenyeket, illetve a tömegsportot népszerűsítő eseményeket fogják majd támogatni az erre szánt mintegy 9 millió lejes összköltségvetésből. A sportminisztérium megyénként közel kétezer gyermek részvételére számít.

Dunca szerint a sportot minden kormánynak prioritásként kellene kezelnie, mert létfontosságú szerepe van egy nemzet identitásában.

A romániai sportélet múltját mindnyájan ismerjük és büszkélkedünk vele. A jelent is ismerjük, de a jövő már a mi kezünkben van. Ez óriási felelősség, mert ez a romániai sport nulladik pillanata. Nem élhetünk továbbra is a múltban”

– vélekedett.

Érdekesség, hogy a sportminisztérium 2009-ben – az azóta már börtönre ítélt Monica Iacob-Ridzi tárcavezetése alatt – ugyancsak Románia mozgásban néven indított kampányt a tömegsportok elősegítésére, bár akkor ez csak népszerűsítésből állt, és nem pénzbeli támogatással szorgalmazta a versenyszervezést.

Bihar megyében viszont épp a Bihar mozgásban nevet viseli az a projekt, amelyet a Bihar megyei sportigazgatóság a tanfelügyelőséggel közösen szervez a partiumi térség diákjai számára, amelynek részeként a hétvégén kézilabda-, labdarúgó- és futóversenyek lesznek.