Mégsem kötelezik itthonmaradásra az egyetemistákat?

Kőrössy Andrea 2017. november 23., 17:23

Az oktatási minisztérium arról biztosította a hallgatói szervezeteket tömörítő országos szövetséget (ANOSR), hogy nem készül a röghöz kötést szabályozó, azaz az ingyenes helyen tanuló egyetemistákat romániai munkavállalásra kötelező tervezet.

Fotó: Balázs Katalin

Deaconu annak nyomán kért tájékoztatást az ügyben a tárcavezetőtől, hogy a sajtóban az elmúlt napokban már-már kész tényként tálalták, hogy a minisztérium hamarosan „röghöz köti” a fiatalokat. Tulajdonképpen azonban csak annyi történt, hogy a Román Akadémia februárban jelentést készített az ország következő húsz évére vonatkozó fejlesztési stratégiáról, amelyben egyebek mellett erre is javaslatot tettek.

Az ügyben nemrég Mihaela Huncă szociáldemokrata (PSD) képviselő interpellált a parlamentben, ennek nyomán reagált a szaktárca a témában. Az oktatási minisztérium azonban csak annyit közölt:

nem zárják ki annak lehetőségét, hogy tárgyaljanak arról, „a lehetőségekhez mérten” milyen formában lehetne bevezetni a röghöz kötést.

Az eddig felmerült elképzelés szerint az egyetemek ingyenes, azaz az állam által finanszírozott helyein tanuló diákoknak szerződésben kellene vállalniuk, hogy tanulmányaik befejezése után legalább annyi évet dolgoznak le Romániában, amennyit bérmentesen kijártak, ellenkező esetben vissza kellene fizetniük taníttatási költségeiket.

{K1}

Marius Deaconu egyébként nem tartja jó ötletnek az elképzelést, szerint Romániában mindenekelőtt az oktatási rendszert kellene összhangba hozni a munkaerőpiaccal. Nem támogatja a röghöz kötést az Országos Diáktanács sem,

amelynek elnöke, Ioana Băltăreţu az Adevărul napilapnak azt nyilatkozta: mindenkinek joga van megválasztani, hogy hol akar munkába állni, és teljesen természetes és elfogadható, hogy a fiatalok a lehető legjobb állást szeretnék. Mircea Dumitru volt oktatási miniszter, a Bukaresti Tudományegyetem rektora egyenesen a kommunista rezsimre jellemző intézkedésnek nevezte az elképzelést.