Alkotmánybírák: vizsgálhat kormányhatározatokat a DNA

Balogh Levente 2017. november 23., 16:51

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) vizsgálhatja a kormányhatározatokat, ez nem jelent konfliktust a hatalmi ágak között – döntött csütörtökön az alkotmánybíróság.

Fotó: Ccr.ro

A taláros testület szerint a DNA ugyanis – Tudorel Toader igazságügy-miniszter álláspontjával szemben – nem a határozatok időszerűségét vizsgálja, hanem azok törvényességét.

Toader korábban rámutatott: a büntető törvénykönyv módosításáról szóló tervezet kapcsán az alkotmánybíróság már kimondta, hogy a DNA nem vizsgálhatja egy törvény vagy egy sürgősségi kormányrendelet időszerűségét, illetve az elfogadásának körülményeit. Ennek nyomán a kormány annak megállapítását kérte, hogy ugyanez érvényes-e a kormányhatározatokra és a miniszteri rendeletekre is.

Az ügy előzménye, hogy a DNA hivatali visszaéléssel gyanúsítja Sevil Shhaideh volt kormányfő-helyettest, valamint Rovana Plumb korábbi uniós forrásokért felelős, illetve környezetvédelmi minisztert.

A DNA közölte: Shhaidehet a Belina nevű Duna-szigetre is kiterjedő horgászparadicsom önkormányzati tulajdonba juttatása ügyében gyanúsítják hivatali visszaéléssel.

A vádhatóság szerint 2013-ban Shhaideh regionális fejlesztési államtitkárként dolgozta ki annak a kormányhatározatnak az indoklását, amellyel a Ponta-kormány a vízügyi hatóságtól a Teleorman megyei önkormányzat kezelésébe adta a 45 hektáros területet, amelynek a román sajtó szerint rendszeres vendége volt a szenvedélyes horgászként ismert Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnök, Teleorman megye volt önkormányzati elnöke.

A vádhatóság szerint a Duna árterületén fekvő ingatlan átadása az alkotmány, négy törvény és egy sürgősségi kormányrendelet megsértésével történt, egy ilyen döntéshez pedig törvényre, és nem kormányhatározatra lett volna szükség, amire állítólag a pénzügyminisztérium és igazságügyi minisztérium figyelmeztette is a jogszabály kezdeményezőjét. A kormány ezen vizsgálat alapján kérte ki az alkotmánybíróság álláspontját arról, hogy a DNA vizsgálhat-e kormányhatározatokat.