Erdélyi tehetségek a Fölszállott a páva második élő elődöntőjében

Bede Laura 2017. november 23., 13:53

Több erdélyi versenyző mutatkozik be a Fölszállott a páva 5. évadának második élő elődöntőjében. A Duna televízióban pénteken 21.25-től többek között a mérai Kalotaszeg Legénytársulat produkcióját tekinthetik meg a nézők.

Fölszálló tehetségek. A Kalotaszeg Legénytársulat produkcióját pénteken sugározza a Duna Televízió Fotó: Farkas József

A formáció tagjai mindannyian kalotaszegiek, és úgy gondolják, hogy a Fölszállott a páva kiváló alkalom arra, hogy a tánc iránti bensőséges viszonyukat megmutassák a kívülállóknak is.

Nem titkolt céljuk megmutatni a világnak, hogy Kalotaszegen jó dolgok születnek.

Az elődöntőben színpadra lép a szamosújvári Ördöngös Zenekar, amely két éve alakult a Szamosújvári Téka Alapítvány keretében. Az együttes tagjai szerint bármivel is foglalkozzanak majd az életben, a helyes út választásában fontos szerepe lesz a népzenének.

A pénteki műsorban a zsűri előtt mutatja meg tehetségét a marosvásárhelyi Szöllősi Katalin, aki az éneklés, néptánc és citerázás mellett 10 éve klasszikus zenét tanul. Idén kezdte a hegedűszakot Budapesten a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában, de otthonának még mindig Marosvásárhelyt tekinti.

A második elődöntő 12 produkciójából 6 kerül tovább a középdöntőbe.

A Hagyomány összeköt! mottóval ezúttal felnőttek számára megrendezett népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor múlt pénteki első elődöntőjéből hat produkció már továbbjutott a középdöntőbe. Az MTVA és a Hagyományok Háza közös műsorában továbbra is 4 kategóriában állnak a zsűri elé: énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és táncospárok; néptáncegyüttesek. Az elődöntőkben minden kategóriából 3-3 produkciót láthatnak a nézők.

A Fölszállott a páva zsűrijének elnöke ezúttal is Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze. Idén is szerepel a bírálók között Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes és Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa. Visszatér a zsűribe Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke és Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus.

Az élő adásokat meghívott vendégprodukciók színesítik, a pénteki műsort a 2014-es gyermekek számára szervezett Páva győztese, a Bartina Táncegyüttes és Fitos Dezső Társulatának közös produkciója nyitja meg, a műsor végén pedig a Magyar Nemzeti Táncegyüttes lép a színpadra. A pénteki műsor fellépője lesz Szabó Balázs dalszerző-énekes, bábszínész, mesemondó, aki 2009-től saját bandája élén énekel, gitározik, hegedül és kavalozik.