Klaus Johannis: a párhuzamos állam fogalma egy rossz vicc, Dragneának le kell mondania

Hírösszefoglaló 2017. november 23., 11:56

A párhuzamos állam „egy rossz vicc”, létezik néhány ember, akik ilyen fogalmakat találnak ki, mert magukhoz szeretnék ragadni a hatalmat – nyilatkozta Klaus Johannis államfő szerdán Ploieşti-en.

Fotó: Presidency.ro

„Ez a párhuzamos állam egy meglehetősen rossz vicc, remélem, a román állampolgárok is megértik, hogy valójában nem létezik semmiféle párhuzamos állam, viszont van néhány ember, akik magukhoz akarják ragadni az egész hatalmat, és ennek érdekében áldozatként tetszelegnek, ilyen fogalmakat eszelve ki. Romániában soha nem létezett és nem is létezik párhuzamos állam.

Ez a fogalom olyan országokból származik, ahol viszonylag antidemokratikus rendszerek uralkodnak, semmi értelme, hogy párhuzamokat vonjunk”

– mondta az Agerpres szerint államfő.

Johannis ismét hangsúlyozta, a bűncselekményekkel vádolt személyeknek nincs mit keresniük az ország vezetésében.

„Tudják nagyon jól, mi a véleményem: ahogy elmondtam tavaly ősszel is, világossá tettem, nem helyénvaló, hogy bűnügyi problémákkal rendelkező személyek vezessék az országot, mert ez az eredménye: odajutnak és saját bőrüket próbálják menteni, amelyből ilyen cirkusz születik, amikor normális emberek előállnak ilyen bolondságokkal, mint a párhuzamos állam, mártírkodnak és így tovább, miközben egyetlen céljuk, hogy önmagukat védjék” – nyilatkozta Johannis.

Az államfő arról is beszélt, hogy a többség és az ellenzék között vannak különbségek, de ez nem jelenti azt, hogy létezik a párhuzamos állam.

{K1}

Klaus Johannis államelnök ugyanakkor szerda annak a váéleményének is hangot adott Ploieşti-en, miszerint „nyilvánvaló”, hogy Liviu Dragneának le kell mondania a képviselőház elnöki tisztségéből.

„Azt kérdezték önök, hogy követtem-e az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) székhelye előtti cirkuszt. Nem feltétlenül követtem, de annyira tele volt vele a sajtó, hogy nem lehetett elkerülni. Nyilvánvaló, hogy le kell mondania, nem is kellett volna odáig jutnia, nem hogy lemondjon. Azt hiszem, hogy az ilyen mártírkodásos cirkusz és így tovább, nem tesz jót a román demokráciának” – mondta Johannis Ploieşti-en.

Az államelnök elmondta, hogy „érdekes” kérdéseket tesznek fel neki más országok elnökei, akik nem értik, hogy tűrik el a románok az ilyen helyzeteket.

„Gondolhatják, milyen érdekes kérdéseket tesznek fel más országok elnökei, akikkel hetente találkozom. Az emberek nem értik, hogyan juthattunk idáig, és elég nehéz elmagyarázni, hogy miért tűrnek el a románok ilyen hozzáállást az állam élén. Remélem, hamarosan megoldódnak a gondok” – tette hozzá Johannis.

Arra a kérdésre, hogy zavarják-e az ilyen típusú kérdések, az államelnök tagadta, de elmondta, hogy „kellemetlen”, amikor az ország második és harmadik legfontosabb emberének bűnügyi problémáiról faggatják őt.

„Nem zavar, mert én Romániát képviselem, minden románt, és büszke vagyok, hogy Romániát képviselhetem, de nem kerülhetem el az ilyen kérdéseket. Annak ellenére, hogy találok a jogállammal kapcsolatos válaszokat, mégis kellemetlenek azok a kérdések, miként lehetséges, hogy az ország második és harmadik embere bűnvádi kivizsgálásokba keveredik” – tette hozzá Johannis.

{K2}