Sokakat érdekel a házi feladat

Kőrössy Andrea 2017. november 22., 19:28

Több mint 82 ezer pedagógus, diák és szülő töltötte ki a házi feladatokra vonatkozó online kérdőíveket az oktatási minisztérium november 7. és 20. között lebonyolított közvitája során.

Fotó: Boda L. Gergely

Erről számolt be közleményében a szaktárca, amely szerint az akciót különösen nagy érdeklődés övezte az egész országban. A kérdőíveket közel 33 ezer szülő, 37 ezer tanuló és 12 ezer pedagógus töltötte ki. A résztvevők többsége, 77 százaléka városi környezetben él. A minisztérium tájékoztatása szerint

a közvita során begyűjtött adatokat az oktatástudományi intézet összesíti majd jelentésében, a tanulmány révén pedig konkrét intézkedésjavaslatokat fognak tenni a házi feladatokkal kapcsolatban.

Az akció elsődleges célja, hogy egyrészt felmérjék a diákoknak feladott otthoni leckék szerepét és hatékonyságát, meghatározzák az ezzel kapcsolatban megfogalmazott hiányosságokat, és új megközelítési módot dolgozzanak ki.

A szaktárca 2016 decemberében adott ki egy rendeletet, amely szerint a tanulóknak az összes tantárgyból naponta csak annyi házi feladatot adhatnak a tanárok, amennyit legfeljebb két óra alatt elvégezhetnek.

A minisztérium indoklása szerint így – a tanórákkal együtt – az iskolai feladatokra szánt idő ideálisan napi öt–nyolc óra. Az akkori tanügyminiszter, Mircea Dumitru által aláírt rendelet azt is előírja, hogy előkészítő osztályban egyáltalán ne adjanak fel otthoni feladatot a gyermekeknek, a vakáció alatt pedig az elemi és általános iskolások is mentesüljenek a leckék alól.