Keresi a DNA Dragnea zárolható vagyonának további elemeit

Balogh Levente 2017. november 22., 18:38

Liviu Dragnea teljes vagyonát zárolta az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) az ügyészek szerint összesen 127,5 millió lejes kárt okozó Tel Drum ügyben, és további vagyonelemei után is kutat.

Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

A képviselőház és a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét, illetve gyanúsított-társait a korrupcióellenes ügyészség a keddi nap folyamán idézte be, hogy közölje velük a vagyonzár tényét. Mivel az összeg meghaladja Dragnea vagyonát, a DNA minden, hivatalosan a nevén levő vagyonelemet zárolt.

Így ingó és ingatlan vagyona, részvényei, bankbetétjei is zár alá kerültek. Emellett további, be nem vallott vagyonelemeket is keresnek.

Jelenleg egy 80 négyzetméteres lakás, egy Turnu Măgurelen található szálloda a hozzá tartozó telekkel, egy Škoda Superb és egy BMW X5-ös gépkocsi, egy adásvételi tranzakcióból származó 630 000 lej, valamint egy, a 2015-ös és 2016-os évekből egy ingatlan bérbeadása nyomán származó, 280 000 lejes összeg szerepel a zárolt vagyonrészek között.

De nem juthat hozzá ahhoz a 80 710 euróhoz és 460 110 lejhez, amellyel egy cég, illetve ahhoz a 10 500 lejhez sem, amellyel egy párt Teleorman megyei szervezete tartozik neki. Többi vagyona válása után a felesége nevére került.

Dragneát múlt hétfőn tájékoztatta a DNA arról, hogy hivatali visszaéléssel, bűnszövetkezet létrehozásával és uniós alapokkal való visszaéléssel gyanúsítják. Az ügy még arra az időszakra nyúlik vissza, amikor ő állt a Teleorman megyei önkormányzat élén, és a Tel Drum nevű, korábban az önkormányzat tulajdonába tartozó cég privatizálásához, és a céghez kapcsolódó törvénytelenségekhez kapcsolódik.

A több mint másfél évtizeddel korábbi eseményekkel foglalkozó nyomozás tavaly kezdődött, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által jelzett, uniós támogatások felhasználásával kapcsolatos törvénytelenségek felderítése érdekében.

A DNA közleménye szerint Liviu Dragnea a megyei önkormányzat elnökeként a mai napig is működő bűnszövetkezetet hozott létre, amelynek hivatalnokok és üzletemberek egyaránt a tagjai.

A 2001-ben létrehozott bűnszövetkezet célja romániai és európai finanszírozású projektekhez kapcsolódó összegek csalás útján történő megszerzése. Az összegeket elsikkasztotta vagy pártját finanszírozta belőlük. A DNA szerint az ügylet azzal kezdődött, hogy a Teleorman megyei önkormányzat tulajdonában levő Tel Drum céget privatizálták, és ezáltal – strómanokon keresztül – Dragnea irányítása alá került.