Türelemjáték a jogosítványért: minisztériumi szinten oldanák meg a sofőrvizsgarendszer gondjait

Kőrössy Andrea , Bíró Blanka , Szucher Ervin 2017. november 22., 17:19

Heteket, sőt akár hónapokat is kell várakozni egyes városokban arra, hogy a jogosítványhoz szükséges sikeres elméleti vizsga után sor kerüljön a gyakorlati megmérettetésre. A belügyminisztérium személyzethiánnyal magyarázza a jelenséget.

Fotó: Pixabay.com

Erdély számos megyéjében, városában problémát jelent, hogy hosszú heteket, sőt sok helyen hónapokat kell várni a jogosítvány megszerzéséhez szükséges gyakorlati sofőrvizsgára, miután a pályázó az iskola elvégzése után iktatja iratcsomóját.

Egyes megyékben a legnagyobb gond az, hogy a gyakorlati próbát kizárólag a megyeszékhelyen lehet letenni, ezt nemrég vezették be például Kovászna megyében, viszont ott sem jobb a helyzet, ahol több városban lehet vizsgázni,

mint Kolozs megyében, ahol hónapokkal később tudnak csak időpontot adni. A jogosítványok kibocsátásáért felelős, a prefektúra hatáskörébe tartozó hivatal honlapja szerint a gyakorlati vizsgát Kolozs megyében Kolozsváron, Tordán, Aranyosgyéresen, Désen, Szamosújváron és Bánffyhunyadon is le lehet tenni, mégis nagy a tumultus.

A jogosítványra pályázó munkatársunk a kincses városban múlt héten január végére kapott időpontot, közvetlenül utána pedig egy hölgy jelezte, hogy Tordán fog vizsgázni, és csak február közepére tudták előjegyezni. Ennél is rosszabb a helyzet Csíkszeredában, ahol az elméleti vizsgát októberben sikerrel letett pályázó áprilisban mehet a gyakorlati próbára – ennyi idő alatt talán még a tapasztalt vezetők is kiesnek a gyakorlatból.

Marosvásárhelyen öt hét a várakozási idő

Marosvásárhelyen valamivel gyorsabb a folyamat: az iratcsomó iktatása és a sikeres elméleti vizsga után mintegy öt hetet kell várni, ami több mint kétszerese a néhány évvel ezelőtti intervallumnak. Amennyiben a pályázó elbukja a gyakorlati megmérettetést, két hét múlva kérhet ismét időpontot, majd újabb öthetes várakozási idő következik. Azonban ez nem folytatható a végtelenségig, hiszen

az iratcsomó regisztrálásától kezdődően egy év áll a tanuló vezető rendelkezésére, hogy megszerezze a jogosítványt, ellenkező esetben mindent elölről kell kezdenie,

azaz ismét ki kell járnia az iskolát. Hajdú Zoltán, a marosvásárhelyi Thomas Hux sofőriskola vezetője lapunknak elmondta: az öthetes terminussal az a legnagyobb gond, hogy ez idő alatt a pályázó akár el is felejthet vezetni. Legtöbben ennek elkerülésére pluszórákat vesznek, ez azonban még jobban megterheli a zsebet az amúgy sem alacsony költségek mellett. „Mi nem élünk vissza a helyzettel, más megoldást javasolunk” – tette hozzá Hajdú, akinek iskolájában a kötelező 30 óra közül néhányat a vizsga előtti napokra időzítenek, aminek a törvényessége vitatható, észszerűsége és hasznossága viszont semmiképp.

Fotó: DRPCIV

Egy fiatalember, aki a nyáron vizsgázott, arról számolt be, hogy a sofőriskolába járók közül többen háromszor-négyszer, de akár ennél is többször ki kellett várják a héthetes terminust, ugyanis Marosvásárhelyen van néhány jól ismert rendőr, akitől rettegnek a vizsgázók.

Nem az a gond, hogy a rendőr szigorú, hanem, hogy rosszindulatú. A megjelenése, a tekintete semmiképp nem nyugalmat árasztó, ráadásul beugratásként szabálytalanságokra utasít,

majd ha bedőltél, nagy elégtétellel lepontoz, így az izgalomtól remegni kezd a lábad, elfelejtesz a tükörbe pillantani, nem találod a sebességváltót, lefullasztod az autót. Rosszabbul vezetsz, mint az első órán” – magyarázta. Olyan diáktársa is akadt, aki mikor megtudta, hogy az illetővel kell vizsgáznia, be sem szállt az autóba, inkább a halasztás mellett döntött. A 23 éves fiatalember rámutatott: ezzel épphogy nem azokat rostálják ki, akiknek mondjuk a szülei megvásárolják a drága, erős autót, amellyel száguldozni fognak, szerinte nekik a kocsihoz a jogosítványt is megveszik.

Azokból, akik a gépkocsi forgalomba íratása vagy a jogosítvány megszerzése ügyében naponta több százával ellepik a volt Kossuth utcai épületet, sorban állás közben a fentihez hasonló panaszok áradnak.

Miközben az utcán, majd az épületben a szinte embertelen körülmények között tömörülők sorukra várnak, számos észrevételt, kritikát fogalmaznak meg. Nemcsak egyes rendőrök attitűdjét, hanem az egész vizsgarendszert hibásnak tartják. Egy Nyugatot megjárt középkorú hölgy azt tette szóvá, hogy az Egyesült Államokban nem a rendőrség feladata a vizsgáztatás, még sincs annyi közúti baleset, mint nálunk.

Fotó: Barabás Ákos

Egy fiatal fiú azt tartaná helyesnek, ha a vizsgázó mellett nem a rendőr, hanem az oktató ülne, a vizsgáztató pedig a hátsó ülésen foglalna helyet. A felmerült gondok kapcsán lapunk kíváncsi lett volna a jogosítványok kibocsátásáért felelős rendőrparancsnok, Ioan Gheorghe Băcilă véleményére is, aki azonban nem volt hajlandó nyilatkozni.

A belügy ígéretet tett a probléma megoldására

A problémára már politikai szinten is felfigyeltek: nemrég Bende Sándor gyergyószéki parlamenti képviselő számolt be arról, hogy irodájába egyre több panasz érkezik

annak kapcsán, hogy rengeteget kell várni a gyakorlati vizsgára. Rámutatott: a tapasztalatok szerint az elméleti és a gyakorlati próba között hónapok telnek el, ezért a belügyminiszterhez fordult, amely ígéretet tett a helyzet orvoslására. Bende rámutatott:

a tárcavezető arra hivatkozott, hogy kevés az illetékes alkalmazott, de szavát adta, hogy hamarosan újabb állásokat hirdetnek meg az egész országban.

Kovászna megyében eközben komoly felháborodást okozott a kisvárosiak körében, hogy decembertől kizárólag Sepsiszentgyörgyön lehet letenni a gyakorlati vizsgát. A kézdivásárhelyi tanács legutóbbi ülésén is felvetődött a probléma, és mivel helyi szinten nem tudnak megoldást találni, úgy döntöttek, Bukarestben kérnek segítséget.

Bokor Tibor polgármester emlékeztetett, hét évvel ezelőtt sikerült kiharcolni, hogy Kézdivásárhelyen is lehessen vizsgázni, most egy jól működő rendszert szüntetnek meg.

Amint arról beszámoltunk, a prefektúra és a Kovászna megyei jogosítványkibocsátó hivatal munkatársai egy elemzés révén arra a következtetésre jutottak, hogy a vizsga a megye különböző városaiban nem egységes, a kisvárosokban sokkal könnyebb, hiszen nem olyan nagy és bonyolult a forgalom.

Fotó: DRPCIV

Másrészt azt is mérlegelték, hogy a vizsgabiztosoknak amúgy is Sepsiszentgyörgyről kell a megye más városaiba utazniuk, az így elpazarolt idő miatt kevesebb jelentkező gyakorlati tudását tudják a munkaidejükben felmérni.

Fejér László Ödön kézdivásárhelyi RMDSZ-es szenátor nemrég egyeztetett az ügyben Sebastian Cucu prefektussal, ám azt a választ kapta, hogy helyi szinten nem tehetnek semmit,

a jogosítványhoz szükséges vizsgát ugyanis központilag szabályozzák. Ezért a Hargita megyei politikusokkal a napokban megkeresik a belügyminisztérium jogosítványok kibocsátásért felelős igazgatóságát, és ott próbálnak megoldást találni. A szenátor lapunknak elmondta, a megszorítás kizárólag a vizsgabiztosok érdekeit tartja szem előtt, és semmibe veszi a tanuló vezetőket. Kifejtette:

eddig egy-két vizsgáztatónak kellett a kisvárosokba utaznia, ezentúl viszont elvárják, hogy harminc-negyven tanulósofőr menjen a megyeszékhelyre.

Ráadásul nemcsak a vizsgára kell Sepsiszentgyörgyre utazniuk, hanem előtte néhány órát vezetniük is kell ott, hogy szokják a város forgalmát.