Vizsgált áremelkedés: főként a vaj, a tojás és egyes hústermékek drágulása gyanús

Bálint Eszter 2017. november 22., 15:25

A Versenytanács is indokolatlannak tartja az élelmiszerárak emelkedésének ütemét, ezért az agrárminiszter kérésére vizsgálatot indított.

Fotó: Barabás Ákos

Megkezdte az élelmiszerárak alakulásának vizsgálatát a Versenytanács, miután Petre Daea mezőgazdasági miniszter felkérte a szakhatóságot, vegye górcső alá, hogy mi vezethetett különböző termékkategóriák hirtelen és szerinte indokolatlan drágulásához.

Bogdan Chiriţoiu, a Versenytanács elnöke az Agerpres hírügynökségnek elmondta, főként a vaj, a tojás és bizonyos húskészítmények árának alakulását vizsgálják, ezeknél volt ugyanis a leglátványosabb az emelkedés.

Az illetékes ugyanakkor felrótta a mezőgazdasági tárcának, hogy úgy kérte fel őket az árak megvizsgálására, hogy nem szolgáltatott adatokat.

„Nagyon jó, hogy hozzánk fordultak, de jó lett volna, ha több információval szolgálnak. Kértünk is tőlünk, hiszen a szaktárcának több adat áll a rendelkezésére a témában” – fejtette ki Chiriţoiu.
Meglátása szerint különben egyes áremelkedések regionális jellegűek, mint például a tojás és vaj esetében, ami Európa több országában hirtelen megdrágult.

Ám Chiriţoiu úgy véli, a nemzetközi piaci mozgások nem indokolják teljes mértékben a romániai áremelkedés ütemét.

Arra a kérdésre, hogy lehet-e szó a kiskereskedelmi üzletláncok összehangolt cselekvéséről, azt mondta, túl korai ilyesmiről beszélni. „Mindent ellenőrizni fogunk, a termelőtől a boltok polcaiig, hogy lássuk, piaci mechanizmusról van-e szó” – szögezte le a versenyhivatal vezetője.

Azt azonban nem tudta megbecsülni, mikorra várhatóak a vizsgálat eredményei. Megjegyezte, reméli, a lehető leghamarabb elő tudnak rukkolni a következtetésekkel.

Emlékeztetett egyúttal, hogy 2015-ben 35 millió lejre bírságolták a Metrót, a Realt, a Selgrost, a Mega Image-t, valamint beszállítóikat versenyellenes megállapodás miatt. Jelenleg hasonló eljárás gyanúja miatt zajlik vizsgálat a Cora, a Carrefour, a Kaufland és beszállítóik ellen, aminek a jövő év első felében várhatóak a következtetései.

Amint arról beszámoltunk, Petre Daea mezőgazdasági miniszter szombaton bejelentette, a Versenytanácstól vár magyarázatot arra, hogy miért drágult a tojás, a hús és egyéb élelmiszer az elmúlt időszakban, szerinte ugyanis indokolatlan volt az áremelkedés üteme. Egy másnapi televíziós nyilatkozatában is visszatért a témára, leszögezve: „nem nézhetjük tétlenül, hogy feje tetejére áll a piac”. Meglátása szerint az üzletláncok „fején van a vaj”, nem a termelők szintjén.

Jártam én is termelőknél, s azt láttam, hogy az ők szintjén az árak stagnáltak, sőt csökkentek is, de a kereskedőknél nagyok a különbségek.

Arra kértem mindenkit ezen a láncon, hogy ne legyen mohó. A tojás ára a farm kapujában 52 bani, majd a boltban meghaladja az egy lejt. Úgy gondolom, hogy ez már túl nagy mohóság. A sertéshús esetében a farmon az élősúly ára 6,5 lej volt, de 5,5 lejre csökkent – vajon meglátjuk ezt a piacon is?” – jelentette ki a tárcavezető.

Ugyanakkor a romániai baromfi-, illetve sertéstenyésztők szakmai egyesületei is azzal vádolták a nagy áruházláncokat, hogy mesterségesen felsrófolták az élelmiszerárakat, kihasználva például a tojás esetében az egész európai piacot sújtó fertőzési botrányt. 

Mint ismeretes, az Országos Statisztikai Intézet (INS) legfrissebb kimutatása szerint a vaj és a burgonya átlagosan öt-hat, a friss gyümölcs hat, tejtermékek 4,8, míg a tojás 6,6 százalékkal drágult októberben az előző hónaphoz képest. Ráadásul például a vaj esetében az áremelkedés mintegy 12 százalékos 2016 decemberéhez viszonyítva, ugyanakkor a tojás ötven százalékkal drágult.