Különleges jelmezek tárlata Sepsiszentgyörgyön

Kiss Judit 2017. november 22., 12:55

A sepsiszentgyörgyi dizájnhét keretében nyílt meg a magyar nyelvű színjátszás különleges jelmezeit felvonultató kiállítás, amely a péntekig tartó rendezvénysorozat ideje alatt megtekinthető a Lábas Házban.

Fotó: Toró Attila

Szintén a dizájnhét keretében, hétfőn mutatták be Turnai Tímeának, a budapesti Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) vezető kurátorának Mesélő jelmezek című könyvét, amely az intézet jelmeztárának rejtett kincseiről szól.

Tordai Hajnal akadémikus, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, jelmeztervező és Turnai Tímea régóta arra törekszik, hogy a magyar nyelvű színjátszás különleges, páratlan dokumentumait, jelmezeit, fellépőit is bemutathassák tárlatok és színes albumok formájában. Turnai Tímea elmondta, hogy

az OSZMI gyűjteménye az 1750-es évektől napjainkig reprezentálja a női öltözködés titkait: egyszerre kapnak hangsúlyt varázslatos ünnepi viseletek, kis fekete fellépők, valamint színésznők és dívák híres kulisszatitkokkal teli jelmezei.

Tordai Hajnal kiemelte, olyan színháztörténeti értékekről van szó, amelyek jelentős része, több százezer darab tönkrement a költöztetések, illetve a helytelen tárolás miatt. Az épségben maradt ruhákat rendszeresen kiállítják, aztán visszakerülnek a poros raktárakba. A színpadon kiállított és nemzeti közgyűjteményben őrzött jelmezek, kötetek révén a nagyközönség beláthatja, hogy valóban értékmentésről van szó – olvasható a rendezvény honlapján.

A Design Hét keretében a látványra összpontosító kiállítások, filmvetítések, különféle programok várják az érdeklődőket.

„A rendezvénysorozat keretében idén is lehetőséget teremtünk a fiatal erdélyi és magyarországi formatervezőknek arra, hogy bemutassák munkáikat. Ugyanakkor keressük az iparral, a kivitelezéssel is a kapcsolatot” – emelte ki Damokos Csaba dizájner, a rendezvény ötletgazdája. A dizájnhét szervezői a Focus Rectus Egyesület, a Ballasi Intézet és a Csagasa Visual Communication.