Hatósági fenyegetőzésekről számolt be az MPP az országzászlóügyben

Bíró Blanka 2017. november 21., 17:56

Kétszázötven felfegyverzett rendőr állt ugrásra készen, hogy megakadályozzák az országzászló felvonását Sepsiszentgyörgyön – jelentette ki a november 15-ei rendezvény kapcsán kedden Nagy Gábor Levente, a Magyar Polgári Párt (MPP) helyi elnöke.

Fotó: Bíró Blanka

A múlt szerdán kiállítással emlékeztek a Sepsiszentgyörgy központjában levő Erzsébet-parkban arra, hogy 75 évvel ezelőtt, 1942. november 15-én avatták fel a városban az országzászló emlékművet, melynek központi zászlórúdján az egykori magyar országzászló lobogott.

A talapzat méretarányosan kicsinyített mását felállították, ám a zászlót már nem vonták fel, mert – mint mondták – a karhatalom nem engedélyezte, a terrorizmus vádjával fenyegették meg a szervezőket.

Nagy Gábor Levente kedden felidézte, noha az engedélyt megkapták, azt a csendőrség és a rendőrség is láttamozta, ám az esemény napján már reggeltől folyamatosan fenyegették őket, félórával előtte pedig a rendőrök közölték, minden eszközt bevetnek – akár az erőszakot is –, hogy megakadályozzák a zászló felvonását.

Az MPP sepsiszentgyörgyi elnöke úgy tudja, két nagy busszal szállítottak egyenruhásokat Brassó megyéből a rendezvény helyszínére. „Nem kockáztathattuk a mintegy 700 emlékező testi épségét” – jegyezte meg.

Szerinte, ha több ezres tömeg gyűlt volna össze, akkor nagyobb eséllyel álltak volna szembe a karhatalommal, így azonban inkább a biztonságos megoldást választották, mert a résztvevők között sok volt a nő, az idős és a gyerek. „Van aki azt mondja, gyávák voltunk, ám láttuk, mi történt Katalóniában” – mondta a politikus. Elárulta azt is, hogy

különböző ígéretekkel környékezte meg őket a titkosszolgálat, azt mondták, ha lefújják az akciót, és lemondanak az autonómiastatútum benyújtásáról, akkor megépülhet Vidombákon a repülőtér.

Nagy Gábor Levente felháborítónak tartja, hogy a prefektus arra hivatkozott, nem engedheti meg az országzászló felvonását, mert olyan eseményre emlékeznek, amikor civil románokat mészároltak le. „Ők viszont minden évben megünnepelik, hogy a román hadsereg 1945-ben bevonult Sepsiszentgyörgyre, amikor Maniu gárda magyarokat gyilkolt” – mondta az MPP sepsiszentgyörgyi elnöke.