A világhálón rejlő veszélyekre figyelmeztetik a diákokat

Kiss Előd-Gergely 2017. november 20., 18:55

Új programot indított Jogom van az önképemhez (Dreptul meu la imagine) címmel a Kolozs megyei tanfelügyelőség, melynek keretében a közösségi oldalakon történő visszaélések veszélyére hívnák fel a gyerekek és a szülők figyelmét.

Illusztráció Fotó: Boda L. Gergely

A program lebonyolításában többek között a Kolozs Megyei Rendőr-főkapitányság, a Kolozsvári Ügyvédi Kamara és az Országos Emberkereskedelem Elleni Ügynökség (ANITP) is támogatást nyújt.

Andreea Coroian Goldiş, a tanfelügyelőség szóvivője a Krónika kérdésére elmondta: az anyanyelvükön tanuló magyar diákokat sem hagyják ki a felvilágosító programból.

Hozzáfűzte, jelenleg a központ munkatársai a gyerekek tájékozottságát felmérő kérdőív összeállításán dolgoznak, amely két nyelven, magyarul és románul is elkészül, amikor valamennyi információt begyűjtenek, azokat szintén közzéteszik magyarul és románul is. A szóvivő – aki egyben a projekt egyik ötletgazdája – elmondta:

a program „a kortárs digitalizált világ valós problémáiból indul ki, ugyanis a közösségi oldalak elterjedése miatt egyre nagyobb kihívást jelent a személyes önkép megőrzése nem csupán a gyerekek, hanem szüleik számára is”.

Mint részletezte, az a céljuk, hogy olyan iskolai környezetet alakítsanak ki, amely segíti a fiatalok személyiségének a fejlődését, hogy képesek legyenek önállóan eldönteni, milyen képet mutassanak magukról a közösségi oldalakon. Első lépésként felmérik a gyerekek tájékozottságát a témában, ezt követően tájékoztató jellegű beszélgetéseket szerveznek a szülőkkel, diákokkal, iskolaigazgatókkal közösen.

A projekt keretében ugyanakkor az oktatási intézmények vezetőinek, nevelési tanácsadóknak tartanak továbbképző tanfolyamokat, képzéseket

de a pedagógusok segédanyagot, dokumentációt is kapnak arról, hogy milyen tevékenységeket érdemes a gyerekek számára szervezni ebben a témában.

Ezen kívül számos műhelymunkát és egyéb rendezvényt is szerveznek a projekt keretében. Továbbá igyekeznek a gyerekek nyelvén, számukra közérthető, élvezhető formában eljuttatni az információkat, hogy azokat majd ők maguk adják tovább, például a digitális világban idegenül mozgó szüleiknek.