Genersich-díj Ábrám Zoltán marosvásárhelyi professzornak

Krónika 2017. november 20., 13:50

Dr. Ábrám Zoltán, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) Közegészségtani Tanszékének professzora, táplálkozástani szakorvos és főorvos, doktorátusvezető lett idén a Dr. Genersich Antal Alapítvány Kárpát-medencei díjazottja.

Dr. Ábrám Zoltán (balra) a budapesti díjátadáson Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Az elismerést pénteken, a budapesti Semmelweis Egyetem Dies Academicus ünnepségén adták át, amelyen az orvos-egészségügyi felsőoktatási intézmény elsősorban azokat köszöntötte, akik elérték a PhD-fokozattal fémjelzett tudományos színvonalat.

Az idei Dies Academicuson összesen 131 PhD-fokozatú doktort avatott fel dr. Szél Ágoston rektor és dr. Tímár József, a Doktori Tanács elnöke. Az ünnepségen a hagyományoknak megfelelően több kitüntetést és díjat is átadtak.

A felvidéki Nagyszombatban született Dr. Genersich Antal egyébként 1872-ben a Kolozsvári Egyetemen a kórbonctan tanára lett, létrehozta a Kórbonctani Intézetet, később az orvosi kar dékánjaként s az egyetem rektoraként tevékenykedett; 1875-től a kincses város tiszteletbeli főorvosává választották. 1895-től a Budapesti Királyi Magyar Tudományegyetem I-es számú Kórbonctani Tanszékére kapott meghívást. Az orvosi kar dékánja, majd az egyetem rektora volt, és az MTA rendes tagja. Új eredményekkel járult hozzá a gümőkór kórtanához.

Az 1991-ben Budapesten létrehozott, róla elnevezett alapítvány minden évben Genersich-díjat adományoz a jelentős tudományos munkát felmutató Kárpát-medencei magyar orvosoknak, orvostanhallgatóknak.