Példátlan évforduló: platinalakodalmát üli Erzsébet angol királynő

Hírösszefoglaló , MTI 2017. november 20., 14:06

Az angol monarchia évezredes történetében példátlan évfordulóra készül a londoni udvar: platinalakodalmát, vagyis 70. házassági évfordulóját ünnepli hétfőn a 91 esztendős II. Erzsébet királynő és 96 éves férje, Fülöp edinburgh-i herceg.

Az évfordulóra készült kép a királyi párról Fotó: REUTERS/Toby Melville/File Photo

A 21 éves Erzsébet hercegnő, VI. György király elsőszülött leánya és Fülöp, András görög herceg Korfun szültetett fia 1947. november 20-án kelt egybe a londoni Westminster-apátságban. Nagy-Britannia, amely ma a világ ötödik legnagyobb gazdasága, akkoriban még a háború utáni igen szűkös időket élte, és a fényes esküvő bevilágította a jegyrendszertől, végtelen sorban állásoktól, szegénységtől gyötört ország komor hétköznapjait – írta az MTI. A központi elosztást végző állami bürokrácia a hercegnőről sem feledkezett meg:

Erzsébet is megkapta a kvótán felül járó 200 plusz ruhakupont, amely a korabeli rendelkezések szerint az esküvőjükre készülő brit menyasszonyokat megillette.

Az alattvalók lelkesedését jelezte, hogy nők ezrei küldték el az ország minden sarkából a hercegnőnek saját ruhakuponjaikat, de mivel ezek átruházása törvényileg tilos volt, az udvar lelkiismeretesen min­det visszaküldte a feladóknak. A hercegnő által módszeresen megtakarított saját szövetjegyekből is egyedülálló, elefántcsontszínű, 4,5 méteres uszállyal ellátott, 10 ezer gyönggyel ékesített esküvői ruha született.

A  több emberöltőn átívelő házasság története még a II. világháború előtt kezdődött. Erzsébet hercegnő ugyanis már kislánykorában beleszeretett a „hontalan”, fiatal brit–görög nemesbe

udvari krónikások szerint akkor, amikor – legalábbis hivatalosan – először találkoztak. Ez 1939 júliusában történt, amikor a királyi család rövid látogatást tett a dartmouthi haditengerészeti akadémián.

Az angol-brit monarchia eddigi történetében egyetlen uralkodói házaspár sem érte meg együtt 70. házassági évfordulóját.

Fülöp azonban ezért a rekordházasságáért nem kevés áldozatot hozott. A  herceg ígéretes haditengerészeti karriert volt kénytelen szinte egyik pillanatról a másikra feladni, amikor feleségének édesapja, VI. György király 1952-ben, alig 56 esztendősen elhunyt, és Erzsébet hercegnő 26 évesen az Egyesült Királyság uralkodója lett. Fülöpnek a királynő férjeként gyakorlatilag semmilyen alkotmányos szerepe nincs, állami ügyira­tok­ba hitvesével ellentétben nem tekinthet bele, és

formailag saját feleségének alattvalója, amióta Erzsébet királynő csaknem 66 évvel ezelőtt trónra lépett.

A házaspár nem készül fényes ceremóniával a jeles évfordulóra. II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg hétfőn este a windsori rezidencián szigorúan zárt körű ünnepi vacsorán látja vendégül a legközelebbi családtagokat és barátokat.