Szigorítaná a szexuális zaklatásért járó büntetést az USR

Kőrössy Andrea 2017. november 20., 10:43

A szexuális zaklatásra vonatkozó előírások szigorítása érdekében nyújtott be törvénymódosító tervezetet a parlamentbe Oana Bîzgan, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője.

Fotó: Theodysseyonline.com

A politikus azt kifogásolja, hogy a hatályos törvények csak a munkahelyi vagy hasonló környezetben történő zaklatást büntetik, és egyszerűen nem létezik jogszabály a más jellegű nyilvános térben vagy magánterületen végbemenő szexuális visszaélésre vonatkozóan. Holott ennek orvosolását már számtalan alkalommal kérték civil szervezetek.

A szexuális zaklatásért járó büntetésről egyébként csak a büntető törvénykönyv rendelkezik.

Oana Bîzgan a 2002/202-es számú, a férfiak és nők esélyegyenlőségét szabályozó jogszabályt szeretné módosítani úgy, hogy a zaklatás ne csak munkahelyi, hanem bármilyen más környezetben – a nyilvános és a magánszférában is – minősüljön büntetendőnek.

Az USR képviselője a Mediafax hírügynökség által idézett közleményben rámutatott: a zaklatás Romániában is rengeteg lányt és nőt érint, a probléma nagyságát a #MeToo mozgalom is jól mutatja.

„Tízből nyolc nő nem érzi magát biztonságban, amikor éjszaka egyedül kell hazamennie, tízből négy pedig nappal sem érzi magát biztonságban. Tízből hét nő úgy gondolja, ha a nyílt utcán zaklatás éri, senki nem fog közbelépni, hogy segítsen neki” – hívta fel a figyelmet Oana Bîzgan.

A tervezet szerint 3000 és 100 ezer lej közötti bírság járna a zaklatásért, ha az nem minősül bűncselekménynek.

A bírságok kirovásáért a belügyminisztérium hatáskörébe tartozó hatóságok lennének felelősek.