Ismét több ezren követelték Dragneáék távozását Bukarestben és a nagyvárosokban

Krónika 2017. november 20., 08:39

Több ezren tüntettek Bukarestben és az országban az adótörvénykönyv és az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények módosítása ellen vasárnap este.

Rabruhában ábrázolták Liviu Dragnea PSD-elnököt a bukaresti demonstrálók Fotó: Dan Mihai Bălănescu

Bukarestben a Facebookon meghirdetett 18 órás időponttól több százan gyűltek össze a kormány épülete előtti téren. A demonstrálók kormányellenes jelszavakat skandáltak („PSD – a vörös pestis”, „Vigyen el a DNA”, „Igazságszolgáltatást, ne korrupciót”, „Mondjatok le”, stb.) és hasonló tartalmú feliratokat („Dragnea, Tăriceanu, Tudose – összeférhetetlenek”, „A párhuzamos állam bajnokai”, stb.) tartottak a magasba. A tüntetés 21 óra után, a himnusz eléneklésével békésen véget ért.

Ismét utcára vonultak a balliberális koalíció és a Mihai Tudose vezette kormány távozását követelők az ország több nagyvárosában.

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint Temesváron körülbelül 1 500 személy gyűlt össze a forradalmi város központjában, ahol Liviu Dragnea és az általa vezetett Szociáldemokrata Párt (PSD) ellen tüntettek.

Brassóban mintegy 800 személy tiltakozott az adótörvénykönyv és az igazságügyi törvények módosítása ellen. Kolozsváron szintén több százan gyűltek össze a Főtéren, hogy kifejezzék egyet nem értésüket a jogszabályok módosításával. Nagyszebenben száz körül lehetett a tiltakozók száma, akik a kormány legutóbbi intézkedései ellen tüntettek.

Néhány tucat tüntetőről érkezett tudósítás Ploieşti-ről, Nagyváradról, Craiováról és Gyulafehérvárról is. Incidensekre sehol sem került sor.