Kesztyűs kézzel kell bánni a citrusfélékkel

Kiss Judit 2017. november 19., 14:49

Nem szabad felhasználni a narancs- és citromhéjat, a déligyümölcsöket körültekintően kell meghámozni, mert az emberi szervezetre káros vegyszereket tartalmazhat a héjuk – hívják fel a figyelmet a növényvédelmi szakértők és fogyasztóvédők.

Fotó: Kristo Robert

A hazai boltokban is kaphatók az emberi szervezet számára ártalmas vegyszerekkel beszórt citrusfélék – erről cikkezett a sajtó az elmúlt időszakban, és a közösségi portálokon is számos bejegyzés látott napvilágot a növényvédő szerek káros hatásairól.

Mivel a tél közeledtével egyre nagyobb a narancs és citrom iránti kereslet és a kínálat is, a vásárlóközönséget is foglalkoztatja, vajon valóban káros-e a növények betegségeit megelőző, Imazalil nevű növényvédő szerrel kezelt gyümölcsök fogyasztása.

A fogyasztóvédelmi hatóság (ANPC) vezérigazgatója, Paul Anghel a Digi24 hírportálnak kifejtette, a vásárlók körültekintően olvassák el a citrusfélék csomagolásán a feliratot, hiszen gyakori, hogy Imazalillal kezelték a főként Törökországból importált gyümölcsöket, a szer pedig káros lehet az emberi szervezetre.

A Thiabendazol-Imazalil nevű (vagy E233 jelzésű növényvédő) a cirtusfélék héján található, és a fogyasztóvédelmi szakember elmondása szerint károsíthatja a májat, a vesét, sőt rákkeltő is lehet.

Mint felhívta a figyelmet, az Imazalillal kezelt gyümölcsöknek nem változik a színe, sem héjukon nem látszik semmi. Ha a citrusféléket becsomagolják, a címkén feltüntetik, amennyiben ezzel a szerrel kezelték a gyümölcsöt, ha azonban csomagolatlanul vásárolja az ember, nyilván nem tudni, hogy mivel kezelték a narancsot, citromot.

Orbán Sándor kolozsvári növényvédelmi szakember a Krónika megkeresésére elmondta, ajánlatos körültekintően bánni az Imazalillal kezelt citrusfélékkel. Az illető szer számos fertőző betegség, gomba ellen védi a növényeket, és miután bepermetezték, felszívódik a héjba.

Fotó: Sándor Csilla

„Tulajdonképpen kevés olyan növényvédő szert használnak, ami a növény húsába, nedvkeringésébe is bekerül, a legtöbb ilyen vegyi anyag behúzódik a héjréteg alá, így nyújt védelmet a rothasztó gombák ellen. Az is fontos szempont, hogy leszedéskor megvárták-e azt az időt, ami után a permetezést követően szüretelni lehet, és ezt persze nem lehet tudni” – mondta a szakértő.

Azt tanácsolta, hogy óvatosságból szó szerint bánjunk kesztyűs kézzel ezekkel a citrusfélékkel, kesztyűt húzzunk, úgy hámozzuk meg, hogy ne vigyük át a gyümölcs húsára a vegyszert.

Felhívta a figyelmet, az Imazalillal kezelt narancsnak, citromnak a héját semmiképpen se reszeljük le és ne fogyasszuk el, hiszen abban benne van a növényvédő szer, amit nem lehet lemosni.

Az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság (ANSVSA) közleményt adott ki az Imazalillal tartósított citrusfélékről a hét elején. Mint közölték,

ez a vegyszer egyike a Romániában is ellenőrzött 180 féle növényvédő szernek, és 2012-től engedélyezik a használatát, ugyanakkor nálunk még nem észlelték, hogy az üzletekbe kerülő gyömölcsökben a megengedettnél nagyobb dózisban lenne jelen.

A közlemény szerint az Imazalil használatát az Európai Unió 24 tagországában, köztük Romániában is engedélyezték. A szert a citrusfélék, paradicsom, gabonafélék esetében alkalmazzák a szüretet illetően megfelelő eljárással, így amikor a kereskedelembe kerülnek az élelmiszerek, csak a megengedett mennyiségben található meg bennük. Ha a megengedettnél mégis nagyobb mennyiségben találják meg élelmiszerben, akkor a terméket bevonják és megsemmisítik – közölte a hatóság.

Hogyan kezelik a déligyümölcsöket?

Köztudott, hogy a déligyümölcsöket zölden vagy éretlen állapotban szüretelik, úgy csomagolják, és hosszú utat tesznek meg, amíg a fogyasztók asztalára kerülnek. A szállítás gyakran több hétig is elhúzódik. Szállítás alatt a gyümölcsök nagy tömegben, szorosan egymás mellett helyezkednek el a tároló kapacitás minél jobb kihasználása érdekében. A leszedett gyümölcsök élő anyagok, magas a víztartalmuk, lélegeznek, így a tárolás alatt is párologtatnak – írta a Bálintgazda.hu.

Fotó: Sándor Csilla

A citrusfélék tárolási betegségeinek fellépését, azaz romlását serkenti az áru körüli levegő magas páratartalma és a hűtés nélküli körülmények.

A nagyarányú romlást megelőzendő a fákról szüretelt gyümölcsöket gombaölő és baktériumokat is ölő vegyszerekkel és növényvédő szerekkel kezelik.

Az oldatot permetezéssel vagy gyakrabban az oldatban történő áztatással viszik fel a gyümölcsök héjára. A súlyveszteséget okozó párologtatás csökkentésére pedig viaszréteggel vonják be a gyümölcsök héját. Általában a viaszban fürdetést a vegyszerekkel együtt alkalmazzák.