A Versenytanácshoz fordult az agrárminiszter az élelmiszerár-emelkedés miatt

Krónika 2017. november 18., 17:25

Indokolatlanul drágultak az élelmiszerek Petre Daea mezőgazdasági miniszter szerint, aki ugyanakkor úgy véli, az általa vezetett tárcának nem áll hatáskörében, hogy olcsóbbá tegye az élelmiszeripari termékeket.

Fotó: Barabás Ákos

A miniszter szombaton Nagyszebenben elmondta, a Versenytanácstól vár magyarázatot arra, hogy miért drágult a tojás, a hús és egyéb élelmiszer az elmúlt időszakban.

„A disznóhús ára a termelőnél csökkent, a piacon nőtt. Vannak néha dolgok, amiket én nem tudok megindokolni, ezért aVersenytanácshoz fordultam, hogy adjanak ők magyarázatot a jelenségre. Nekünk nincsenek eszközeink arra, hogy belenyúljunk a piacba és megszabjuk valamely termék árát, elemezze ki a helyzetet a Versenytanács és adjon magyarázatot arra, ami történik” – idézte az Agerpres hírügynökség Daeát.

A miniszter szerint az élelmiszerek drágulásának nincsenek objektív okai.

„Elmentünk a termelőhöz is, és elmentünk az üzletbe is. Mi nem találtunk objektív tényezőket, amelyek ezeket az árakat indokolnák, úgyhogy a Versenytanácshoz fordultunk, hogy végezzenek ők is egy elemzést, mert ez az ő hatáskörük” – tette hozzá a tárcavezető.

Petre Daea egyébként a Szeben megyei sajtkészítőktől átvette a dokumentációt, amellyel azt szeretnék elérni, hogy a szebeni sós túró (telemea) európai oltalom alatt álló földrajzi árujelzést kapjon. A szaktárca vezetője szétnézett a piacon, ahol gyapjú zoknit vásárolt, telemeát kóstolt és megállt egy bevásárlóközpontnál is, ahol a Válaszd a birkát kampány zajlik.