Johannis burkoltan lemondásra szólította Dragneát

Krónika 2017. november 17., 12:57

A bűnvádi kivizsgálás alatt álló személyeknek nem kellene vezető tisztséget betölteniük az állam élén – jelentette ki Klaus Johannis államfő pénteken a Göteborgban zajló EU-csúcson.

Fotó: Gecse Noémi

Johannis ezzel arra az újságírói kérdésre válaszolt, hogy szükségesnek tartja-e Liviu Dragnea képviselőházi elnök lemondását, minekutána újabb bűnvádi eljárást indított a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője ellen az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA).

„Már nagyon rég kifejtettem erről az álláspontomat. A bűnvádi perben jogerősen elítélt vagy bűnvádi kivizsgálás alatt álló személyeknek alapállásból nem kellene az állam vezetésében tisztséget vállalniuk”

– idézte az Agerpres hírügynökség a munkahelyekről és szociális témákról tartott göteborgi csúcstalálkozón részt vevő Klaus Johannist.

Liviu Dragnea képviselőházi elnök ellen a Tel Drum-ügyben indult a közelmúltban újabb bűnvádi eljárás bűnözői csoport létrehozása, hivatali visszaélés és támogatási alapokkal kapcsolatos csalás gyanúja miatt. A DNA arra a következtetésre jutott: 2001-ben Dragnea Teleorman megye önkormányzati elnökeként, az ügyben szintén gyanúsítottként szereplő nyolc bűntársával együtt, bűnszövetkezetet hozott létre, amely magántulajdonba játszotta át a Tel Drum önkormányzati közútépítő és karbantartó vállalatot, majd az annak törvénytelenül juttatott közpénzek egy részét elsikkasztotta, vagy pártja finanszírozására fordította.